Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

D66 wil straatfontein in binnenstad

Zwolle – D66 roept het college op om te onderzoeken of er een open straatfontein in de binnenstad kan komen. Een speels waterelement zorgt volgens de partij niet alleen voor veel plezier, maar vermindert ook hittestress. Wat raadslid David Hof betreft zou ook het zichtbaar maken van een deel van de Aa, het riviertje dat vroeger door de binnenstad liep, een mogelijkheid kunnen zijn.

De binnenstad is bij hoge temperaturen één van de heetste plekken van Zwolle. David Hof: “Door de klimaatverandering komen extremere temperaturen steeds vaker voor. Met name in de zomer kan het soms zeer heet worden, zoals we ook dit jaar hebben ervaren. Als stad is het goed om klimaat adaptieve maatregelen te nemen, kortom: zorg dat je bijvoorbeeld bij extreme hitte plekken hebt die voor verkoeling zorgen. Een waterelement zou wat ons betreft een goed voorbeeld kunnen zijn.”

Het college is bezig met de ontwikkeling van de zogeheten Klimaatadaptatie Strategie waarin onder meer maatregelen worden opgenomen die er voor zorgen dat Zwolle beter bestemd is tegen bijvoorbeeld extreme regenval, overstromingen of hittestress. D66 heeft eerder al laten weten graag mee te denken met het college en stelt nu concreet voor om te onderzoeken of er kansen liggen voor de aanleg van een waterelement.

Hof: “Je zou zelf de koppeling met de historie van Zwolle kunnen maken, door een deel van de Aa, het riviertje dat vroeger door de binnenstad liep, zichtbaar te maken. Drie vliegen in één klap: je verkleint de hittestress, je vergroot de aantrekkelijkheid van de binnenstad en je toont een deel van de Zwolse historie.”

De gemeenteraad bespreek de Klimaatadaptatie Strategie maandag tijdens de raadsvergadering. D66 dient dan een motie in waarin het college wordt gevraagd om te onderzoeken hoe een speels waterelement in de binnenstad kan bijdragen aan het verminderen van hittestress. Dat onderzoek zou dan tijdens de bespreking van de Perspectiefnota 2021 gereed moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button