CoronavirusKabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Corona-achtige klachten?

Zelftest niet genoeg om bij Isala naar binnen te gaan

Zwolle – Wie als begeleider mee wil naar een patiënt in het Isala, of op bezoek bij iemand komt, mag bij corona-achtige klachten niet met een negatieve uitslag van een zelftest naar binnen. Waarom niet? Ze leggen het hieronder uit.

PCR-test

Sinds begin april is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of je besmet bent met het coronavirus. De test geeft sneller uitslag dan de PCR-test, maar is wel minder nauwkeurig. Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat vervolgens naar een laboratorium. Als het coronavirus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Oftewel, een klein stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd en is daardoor goed meetbaar.

Zelftest

Met een zelftest meet je eiwitten afkomstig van het virus. Een zelftest meet alleen wat er in het uitstrijkje aanwezig is, dat je zelf met een wattenstaafje hebt afgenomen. Er wordt dus geen materiaal vermenigvuldigd. Is er een lage hoeveelheid van het virus aanwezig, dan zal de test in veel gevallen onterecht aangeven dat iemand negatief is. Dat komt voor als iemand nog maar net besmet is of als iemand al het ergste van zijn corona-besmetting achter de rug heeft. De PCR-test daarentegen heeft een hoge gevoeligheid, ook bij iemand die weinig virus bij zich draagt. De uitslag is daarom veel betrouwbaarder dan die van een zelftest.

Veiligheid voorop

Isala wil zichzelf zo veilig mogelijk houden. Dat betekent dat ze bij iedereen die het ziekenhuis in wil, een gezondheidscontrole blijven uitvoeren. Wie begeleider of bezoeker is en klachten heeft die passen bij het coronavirus, verzoekt men dringend om niet naar één van de ziekenhuislocaties te komen. Maak een testafspraak bij de GGD en ga in quarantaine. Alleen een zelftest afnemen is dus niet voldoende. Wie patiënt is en klachten heeft, kan contact opnemen met de afdeling om te overleggen. Als het toch verstandig is om naar de afspraak te komen, dan krijgt hij of zij bij de ingang een speciaal mond-neusmasker.

Wanneer dan wel een zelftest?

De zelftesten zijn puur bedoeld als extra middel om besmettingen met het virus op te sporen en verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld als mensen die geen klachten hebben, zich uit voorzorg testen en het virus toch blijken te hebben. In dat geval waarschuwt een zelftest je dat je het coronavirus bij je draagt en dat je dus besmettelijk bent voor anderen. Laat hem of haar in dat geval ook nog met een PCR-test testen bij de GGD en ga in quarantaine. De zelftesten zijn niet bedoeld om te gebruiken bij klachten. Wie klachten heeft, zou meteen een afspraak bij de GGD moeten maken. Ook wie contact heeft gehad met iemand met het coronavirus die terugkomt uit een risicogebied, maakt een testafspraak bij de GGD.

Meer informatie?

De arts-microbioloog Sylvia Debast van Isala heeft onlangs aan de Isala-collega’s helder uitgelegd wat het verschil is tussen een zelftest en een PCR-test. Daarin gaat ze dieper in op de werking van beide testen. Geïnteresseerd? Bekijk haar uitleg (10 min).

Gerelateerde artikelen

Back to top button