Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Collectie Overijssel viert Openbaarheidsdag: archieven na 75 jaar openbaar

Zwolle – Een kort en klein geslagen café door Amerikaanse militairen, een brief namens de Nederlandse Kappersbond met een klacht dat een lid verplicht wordt tot scheren en knippen van de ‘Engelse bezetting’ en administratieve lijsten met woonadressen van Joodse gezinnen. Bij Collectie Overijssel kwam deze informatie uit en kort na de Tweede Wereldoorlog per 1 januari 2022 openbaar en werd deze beschikbaar voor publiek.

Op de eerste werkdag van januari, op 3 januari, besteden steeds meer archiefinstellingen aandacht aan Openbaarheidsdag. Het moment wordt gebruik om het belang van archieven voor de samenleving en de openbaarheid van archieven onder de aandacht te brengen. Het kan voorkomen dat bij archieven die aan een archiefinstelling worden overgedragen de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de privacy van nog levende personen te beschermen. Deze termijnen worden altijd vooraf bij overdracht bepaald en de afscherming verviel op 1 januari van het jaar na het verstrijken van deze termijnen.

Bij Collectie Overijssel bestaat de oogst dit jaar uit dossiers uit meer dan 120 archieftoegangen, waarin stukken uit de periode 1945 – 2001 openbaar zijn geworden. Naast dossiers die interessant zijn voor onderzoek naar wat er speelt in de samenleving kort na de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook veel dossiers bruikbaar voor genealogisch onderzoek.

Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel, vertelt: “Elk jaar komt er weer nieuwe informatie openbaar en het is interessant om te zien wat daar nog in te ontdekken valt. Ik hoop dat mensen onderzoek gaan doen in de stukken en wellicht tot nieuwe ontdekkingen komen. Dit kan het missende puzzelstukje in je stamboom zijn of een onderzoek naar de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven in Overijssel.”

Op de website van Collectie Overijssel is vanaf 1 januari 2022 een compleet overzicht te vinden van de openbaar gekomen archiefstukken. Ga zelf op onderzoek uit op www.collectieoverijssel.nl

Tijdens de huidige lockdown zijn de studiezalen gesloten. Bekijk of er scans beschikbaar zijn of vraag deze aan door een mail te sturen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button