Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Codeweek 2018: niet gamen maar zelf programmeren!

Zwolle – Na het succes van vorig jaar, hebben ook dit jaar meer dan 500 leerlingen uit groep 7 en 8 van elf Zwolse basisscholen kennisgemaakt met programmeren. Dit gebeurde tijdens een groot event op 16 en 17 oktober op het evenementenplein van het Deltion College. Tijdens het programmeerevent voerden de leerlingen opdrachten uit met het programma ‘Scratch’. De deelnemende scholen van vorig jaar verdiepten zich in ‘het Geheim van Dieren’, de nieuwe deelnemende scholen gingen aan de slag met ‘het Geheim van Zwolle’.

Foto’s: © Peter Denekamp

Stimuleren

Basisscholen moeten worden gestimuleerd om leerlingen, die over tien jaar de arbeidsmarkt zullen betreden, kennis en vaardigheden mee te geven die ze voorbereid op de nieuwe digitale wereld. Het stimuleren van computational thinking is noodzakelijk en sluit aan bij de doelstellingen van het Nationaal Techniekpact 2020. Bij computational thinking, gaat het om het creatief nadenken over het inzetten van digitale tools om een probleem op te lossen.

“Vanuit de Zwolse basisscholen krijgen we steeds meer signalen dat men zoekt naar manieren om kinderen te laten kennismaken met digitale tools. Wat zou het mooi zijn om kinderen niet alleen online te laten ‘consumeren’, maar ook juist online te leren produceren. Zelf iets maken geeft namelijk enorm veel voldoening voor leerlingen van alle onderwijsniveaus.” Arie Koning, projectleider Promotie Techniek

 

Codereeks

Tijdens het programmeerevent voerden de basisschoolleerlingen diverse opdrachten uit, waarbij ze begeleiding en ondersteuning kregen van Deltion en Windesheim studenten. Als alle opdrachten goed werden uitgevoerd kregen leerlingen een codereeks waarmee ze een kluis konden openen of een robotinsect konden aansturen. Verder waren er ook prijzen te winnen. De basisscholen ontvingen ook nog een vervolgopdracht. Deze opdracht kunnen de leerlingen in de klas of thuis maken. De winnende basisschool ontving een passende prijs.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button