112 nieuwsKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekVerkeerVoorpagina

ChristenUnie Zwolle wil tellen fietsongevallen verbeteren

Zwolle – Hoeveel ongevallen met fietsers zijn er eigenlijk ‘echt’ in Zwolle? Dat wil de fractie van de ChristenUnie wel eens weten. De partij zet vragen bij het systematiek die gebruikt wordt om het aantal fietsongevallen te tellen. Daarom vraagt ze wethouder William Dogger van verkeer om uitleg.

Veel gemeentes onderbouwen het fietsbeleid met gegevens van de politie. Niet toereikend, vindt de ChristenUnie, want de politie komt vaak alleen kijken bij ongevallen met ernstig letsel. In Friesland en Utrecht zijn de provincies overgestapt op een nieuwe methode. Deze houdt in dat men ook de gegevens van de spoedeisende hulp (SEH) meeneemt. In de meeste noordelijke provincie van Nederland heeft dat al geleid tot een acht keer hoger cijfer van fietsongevallen.

Wat doet Zwolle nu?

Maar hoe zit het nu in Zwolle. Hoe worden de fietsongevallen binnen deze gemeente geteld? Als dat alleen op basis van de politiegegevens is dan ziet de partij graag een wijziging in de telmethode mocht dit een reëler beeld geven. De Amsterdamse organisatie VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie,  zou daar volgens de partij een rol in kunnen spelen.

Het is de taak van het gemeentebestuur om het voor fietsers zo veilig mogelijk te maken. Met juiste cijfers is beter inzichtelijk waar de knelpunten liggen op het gebied van fietsverkeersveiligheid zodat juiste besluiten kunnen worden genomen over aanpassingen in het verkeersnet.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button