112 nieuwsNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

CDA wil snelheidsmeterspaarpot in Zwolle; flitspaal geeft geen boete maar beloning

Zwolle / Hasselt – Een bijzondere flitspaal die geen boete geeft maar een beloning, dat is de Safety-Safe. Hij staat sinds deze week in het Overijsselse Hasselt nabij Zwolle. De raadsfractie van het CDA Zwolle vindt dit een dusdanig aardig initiatief dat ze de paal graag naar Zwolle willen halen.

Het doel van de Safety-Safe, ook wel snelheidsmeterspaarpot genoemd, is de snelheid van het verkeer terugbrengen én het wij-gevoel in een wijk of straat versterken. Iedereen die zich aan de snelheidslimiet houdt, zorgt ervoor dat er geld in een digitale spaarpot wordt bijgeschreven. Dat gespaarde bedrag wordt vervolgens besteed aan een door de bewoners gekozen doel in de wijk.

Het blijkt te werken. Het Safety-Safe-programma, zorgde er in tien Brabantse gemeenten voor dat, het aantal mensen dat te hard reed met 25% afnam.

En wat in Brabant werkt, werkt ook in Overijssel. In Hasselt zit er inmiddels meer dan 400 euro in de elektronische spaarpot. Iedere automobilist die de straat de Sikkel passeert en zijn snelheid onder de 30 kilometer per uur weet te houden scoort 3 cent voor de pot. De gemeente Zwartewaterland keert naar verloop van tijd het bedrag uit aan de buurtbewoners die er iets leuks mee kunnen doen. Zo beloont de snelheidsmeter dus goed gedrag.

Een mooi idee vindt Arjan Spaan van het CDA Zwolle: “We vinden veiligheid belangrijk, ook in het verkeer in woonwijken. Het is daarbij belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun rijgedrag. Als die bewustwording geprikkeld kan worden door hieraan een kleine beloning te koppelen en dit vervolgens ten gunste van de eigen omgeving te laten zijn, dan levert dit volgens ons maximaal draagvlak, en dus een veiligere omgeving, op.”

Ze ziet daarom graag dat de gemeente Zwolle aan de slag gaat met de Safety-Safe in samenspraak met de wijkverenigingen in de stad. De raadvragen zijn dinsdagochtend door het CDA bij het college ingediend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button