KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleWestenholte

Buurtbewoners graven mee bij archeologisch rijksmonument Stinspark

Zwolle – Begin vorige week begonnen de archeologische opgravingen in het Stinspark in Westenholte. Een spannend en bijzonder archeologisch onderzoek op een archeologisch rijksmonument. Op de plek van het huidige park heeft ooit het machtige kasteel van de heren van Voorst gestaan. Ook buurtbewoners, schoolkinderen en andere geïnteresseerden doen mee aan dit onderzoek. Het is uniek in Nederland dat buurtbewoners actief meedoen aan archeologisch onderzoek.

De buurtbewoners hebben vorig jaar onderzoeksvragen ingediend en gaan nu samen met de archeologen op zoek naar de antwoorden. Ze helpen tijdens het onderzoek ook daadwerkelijk mee, bijvoorbeeld in het veld of met literatuuronderzoek. Daarnaast vinden er in samenwerking met Stadsmuseum ANNO allerlei activiteiten plaats. Het onderzoek moet uiteindelijk een antwoord geven op algemene, wetenschappelijke vragen én vragen van buurtbewoners. Historisch erfgoed is immers van iedereen.

Crematiegraven

Tijdens het onderzoek kwamen drie crematiegraven tevoorschijn van ver voor de tijd van het kasteel Voorst. Een bijzondere ontdekking. Het is voor het eerst dat in Zwolle een dergelijk graf is gevonden. Uit welke periode de graven zijn, gaan de archeologen nu verder onderzoeken. Ook troffen de archeologen zeven haardkuilen uit de middensteentijd aan. Dit geeft een uniek inkijkje in de geschiedenis van Zwolle en van deze plek. Tot nu toe is hebben vooral de verhalen rondom kasteel Voorst centraal gestaan. Het is bijzonder om te realiseren dat deze plek al vele eeuwen eerder bewoond werd door jagers en verzamelaars.

Historie

Het Stinspark staat bekend om het verhaal van kasteel Voorst. In 1362 werd dit kasteel door de legers van de steden Zwolle, Kampen en Deventer onder leiding van de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, met de grond gelijk gemaakt. Op de plek waar het kasteel heeft gestaan, ligt nu het park. Het terrein is een archeologisch rijksmonument. Het enige in Zwolle.

Buurtpark

Na de archeologische opgravingen gaat het Stinspark opnieuw ingericht worden. Het Stinspark is een buurtpark en wordt straks een plek waar de historie weer zichtbaar is, de buurt elkaar kan ontmoeten en waar alle mogelijke vormen van cultuur en evenementen kunnen plaatsvinden. De herinrichting van het Stinspark is een buurtinitiatief vanuit een speciaal opgerichte Stichting Stinspark van Voorst tot Verder. Strootman Landschapsarchitecten en vooraanstaand beeldend kunstenaar Paul de Kort hebben samen het ontwerp voor het nieuwe park gemaakt. De gemeente Zwolle verzorgt de verdere uitwerking en realisatie. De herinrichting is mede mogelijk gemaakt onder meer door bijdragen vanuit de provincie Overijssel, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Erfgoeddeal.

Meer informatie?

Op de website van Stadsmuseum ANNO vind je blogs en binnenkort een podcast over de opgravingen.
Ook kan je de website van Stichting Van Voorst tot Verder en veel lezen over de opgravingen.
Op de website van de gemeente lees je meer over de herinrichting van het park. Vragen kan je mailen naar stinspark@zwolle.nl

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button