Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Burgemeester Henk Jan Meijer gaat voor vierde ambtstermijn

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer  heeft aangegeven dat hij voor een vierde ambtstermijn in aanmerking wil komen. Een brief met zijn verzoek ligt inmiddels bij Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. Ook is de gemeenteraad geïnformeerd. In de procedure van herbenoeming moet de raad een aanbeveling voorbereiden. Medio 2018 loopt de derde ambtstermijn van Meijer af.

In Nederland benoemd de Koning  de burgemeester. Hij doet dat op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. En na aanbeveling van de gemeenteraad. De benoeming is voor 6 jaar. Maar de burgemeester kan één of meer keer voor een zelfde periode worden herbenoemd.

Langstzittende burgemeester

Voor de 66-jarige Henk Jan Meijer gaat het om een herbenoeming voor de 4e ambtstermijn. Volgend jaar augustus is hij 18 jaar burgemeester voor Zwolle.  Meijer begon zijn politieke carrière in Den Haag. De 66-jarige Meijer werd in 1982 raadslid in Den Haag waar hij van 1987 tot 1989 ook fractievoorzitter was van de VVD. Van 1989 tot 2000 was hij wethouder van Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten. In 1994 werd hij locoburgemeester van Den Haag. Bij zijn vertrek uit Den Haag werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg hij de gouden erepenning van deze gemeente. Sinds  1 augustus 2000 is Meijer burgemeester. En daarmee is hij dan ook één van de langst zittende burgemeesters van Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button