Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZwarte Waterzone

Bouwplannen voor woningen in uiterwaarden bij Holtenbroek

Zwolle –  De overstromingen in Limburg staan nog op het netvlies van veel mensen gebrand. Ook het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change) is verontrustend voor de toekomst van een waterland als Nederland. De rivierendelta is gevoelig, ook in Zwolle zijn ze bezig met plannen om de de dijken te versterken. Ondanks de rapporten en de alarmerende berichten zijn er plannen om woningen te bouwen in uiterwaarden bij het Zwarte Water in Holtenbroek. Wel is het zo dat het Stedenbouwkundig plan is gebaseerd op een gebiedsvisie van de gemeente Zwolle uit 2018, dat was dus voor de wateroverlastproblemen van deze zomer.

Het Waterschap is bezig met het project versterking Stadsdijken Zwolle, een operatie van miljoenen euro’s om de dijk langs het Zwarte Water te verhogen en te verstevigen. Ondertussen is de gemeente bezig met het plannen van woningen in de uiterwaarden bij Holtenbroek. Volgens Herman Sieben van PvdA Zwolle is dat vooral denken op korte termijn: ”Een projectontwikkelaar heeft grond gekocht tegenover de James Last Flat. Daar willen ze een mooi verdienmodel opzetten, door daar koopwoningen te gaan bouwen. Er wordt in de uiterwaarden gebouwd, terwijl we juist ruimte moeten maken voor de rivieren, zodat er geen overstromingen komen. Het trieste is dat door de klimaatverandering de zeespiegel gaat stijgen. Je moet op een andere manier met het water omgaan in Nederland.”. 

Foto: RTV Focus

”Onverantwoorde keuze”

Zwolse milieuorganisaties, politieke partijen en bewonersgroepen uiten al een aantal jaren hun zorgen over deze plannen voor de Zwarte Waterzone. Maar de plannen om buitendijks te bouwen zijn hierdoor niet gewijzigd. Het voorstel om in plaats van woningen de uiterwaarden te gebruiken voor opvang van water en groene recreatie kreeg geen gehoor.  Zwolle staat volgens Sieben nu met haar buitendijkse woningbouwplannen op het punt een klimatologisch onverantwoorde keuze te maken: ”De projectontwikkelaar heeft gezegd dat de garages van de nieuwe flats maar eens in de honderd jaar onder water komen te staan.” Waarop deze cijfers zijn gebaseerd weet hij niet: ”Daar kregen wij als gemeenteraad totaal geen achtergrondinformatie over.” 

Gerelateerde artikelen

Back to top button