Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijsVoorpagina

Dit gaat er gebeuren tijdens de Bruisweken

Zwolle – De Bruisweken, de introductieweek voor studerend Zwolle. Studenten leren niet alleen elkaar kennen, maar ook de opleiding, de stad en studentenverenigingen. Voor corona, werden er allerlei activiteiten georganiseerd en was er een Bruiscamping. Maar dit jaar gaat door de coronamaatregelen alles anders dan andere jaren. Net als vorig jaar is er geen Bruiscamping en kunnen veel activiteiten niet doorgaan. Remko van Kan, manager bedrijfsvoering bij Hedon: “Twee jaar geleden liepen er duizenden studenten door de stad. Dat kan niet doorgaan. Vorig jaar hebben we de organisatie plat moeten leggen door corona. We hebben toen snel geschakeld en alleen een online programma aangeboden om studenten toch met elkaar kennis te laten maken.”

Dit jaar is er niet alleen een online programma maar ook een fysieke activiteit om toch ontmoetingen mogelijk te maken en de stad te leren kennen. “We hadden voor dit jaar vroegtijdig een programma klaar. We wisten al dat een camping waarschijnlijk niet door kon gaan, maar we hebben een online programma en we hadden twee activiteiten bedacht. Daarvan gaat één activiteit door”, vertelt Remko.

Escape de binnenstad

Een van de activiteiten is een soort escape room door de stad; Escape de binnenstad. Studenten kunnen onder de begeleiding van een docent of mentor door de stad om kennis te maken met hun eigen groepje en met de stad. Remko: “Escape de binnenstad kan doorgaan. Weliswaar niet op één, twee of drie dagen. Omdat je praat over zo’n vierhonderd groepen, wordt dat uitgespreid over de komende weken, misschien zelfs wel maanden.”

Online programma

Melanie Kiers, projectmedewerker bij Buro Ruis, vertelt over de invulling van het online programma: “Er zijn een aantal verschillende sprekers hier geweest. We hebben bijvoorbeeld Kevin Wijers mogen ontvangen, hij heeft een boek geschreven over 21 dagen niet klagen. Er is een dame geweest die een platform heeft over skinny-shaming en ‘Man man man’ de podcast is hier geweest. Studentenvereniging Waltertje heeft Uitgelicht-uitzending gemaakt met Donny Roelvink, Rens Polman en Sam Hofman. Alles is hier opgenomen. Het programma wordt aangeboden aan de scholen, zodat zij het online allemaal kunnen bekijken.”

Waarom introductieweken?

Wat betekent dit nou voor de studenten? Remko kreeg vorig jaar terug dat studenten het fijn vonden dat er toch een vorm van introductie was, al was het alleen maar online. “Veel andere steden hebben toen moeten zeggen dat er niks zou zijn, wij hadden een online programma waar veel studenten blij mee waren. Maar tegelijk kregen wij ook terug dat studenten de ontmoetingen echt missen. We hebben daarom ook ingezet op dat we ontmoetingen heel belangrijk vinden tijdens de introductietijd. Opleidingen organiseren zelf ook een opleidingsdeel waar studenten wel fysiek bij elkaar mogen komen, daarbij ondersteunen we waar mogelijk.

Constant schakelen

Afgelopen jaar vergde flexibel denken van veel mensen, zo ook van de organisatoren van de Bruisweken. Remko: “We moesten constant aanpassen, elke keer weer een beetje schaven. We hadden bijvoorbeeld het plan om een grote buitenbioscoop te realiseren voor zo’n tweeduizend mensen, dat kan gewoon niet.”

Volgend jaar

Hoe het er volgend jaar uitgaat zien? Als het aan Remko en Melanie is er volgend jaar weer een grote camping. Remko ziet het positief in: “We gaan er vanuit dat het volgend jaar beter is. We hebben wel geleerd dat het online programma heel goed is voor studenten die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. De kans dat het digitale programma blijft, is groot.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button