Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bouw zonneweide Hessenpoort met 19.000 panelen gestart

Zwolle – Op woensdag 10 juli hebben de ondernemers die participeren in de zonneweide op hun bedrijventerrein Hessenpoort, allen hun eerste paneel gemonteerd. In het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld welke bij de toast achteraf nogmaals het grote belang van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in dit soort trajecten benadrukte. “We moeten het samen doen, het bedrijfsleven kent de behoefte vanuit de markt en wij als gemeente kunnen faciliteren, sturen en adviseren. Zo werken we samen toe naar het realiseren van onze lokale energiedoelstellingen!”

Opbouw zonneweide

Sinds twee weken is er een grote montageploeg aan het werk op de Rijnlandstraat om de dragende constructie voor de panelen te monteren. Een tweede montageploeg legt vervolgens de panelen op de dragers. Als de panelen liggen zal de bedrading worden aangesloten zodat de opgewekte energie straks ook daadwerkelijk het net op gaat en getransporteerd kan worden. “Een hele klus maar het gaat er steeds mooier uitzien.
De kavels zijn geëgaliseerd en je ziet elke dag de vorderingen,” aldus parkmanager Ilse Sijtsema. “In het najaar gaan we hoogteverschillen, wadi’s en beplanting aanbrengen zodat de zonneweide zoveel mogelijk opgaat in het landschap. De omheining wordt ook grotendeels groen. Het Zone College gaat ons daar onder andere mee helpen.”

Planning

Als alles volgens planning verloopt kunnen eind september de zonnepanelen hun werk gaan doen. Omgerekend kan de zonneweide op Hessenpoort ongeveer 1.700 huishoudens in Zwolle van duurzame stroom voorzien. Na de oplevering van de productievelden zal de focus komen te liggen op het themapark wat grenst aan de zonneweide. In het najaar zal daar een vergaderpaviljoen verrijzen waarbij het streven is dat deze voor minimaal 90% uit gerecycled materiaal zal bestaan.

Ondernemers

De ondernemers die participeren in dit project zijn blij dat het eindelijk zo ver is. Voorzitter van de Cooperatie Arap-John Tigchelaar van Transferro blikt nog even terug: “In 2013 hebben we op onze Algemene Ledenvergadering voor het eerst over zonnepanelen onder de hoogspanningsmasten gesproken. Door dit project op coöperatieve wijze in te zetten met Social Return on Investment hebben we de exploitatie in eigen hand weten te krijgen. We zijn dan ook supertrots op deze mijlpaal voor Hessenpoort!”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren