Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle ruilt Zwarte Piet geleidelijk in voor roetveegpiet

Zwolle – De SEZ, organisator van de Sinterklaasintocht in Zwolle, wil bij de intocht 2019 roetveegpieten inzetten. Het gaat om een geleidelijke verandering van traditionele naar roetveegpieten. De omslag volgt op de landelijke ontwikkelingen rondom de intocht en de onrust in Zwolle door anti- en pro zwarte pieten groeperingen. Door gesprekken tussen de SEZ en lokale en landelijke demonstranten, waarbij burgemeester Meijer en cultuurwethouder Schuttenbeld aanwezig waren, bleek er draagvlak voor de verandering.

Open en constructief

Het gesprek tussen de organisatie van de Sinterklaasintocht en de demonstranten verliep ‘open en constructief’. Alle deelnemers van het gesprek waren er over eens dat de intocht veilig moet verlopen. Ook was er draagvlak voor de geleidelijke verandering van traditionele Zwarte Pieten naar roetveegpieten. SEZ wil daarom in 2019 meerdere roetveegpieten inzetten bij de intocht.

Dit was ook de opdracht van de Zwolse politiek. Na de intocht vorig jaar gaf ze het college de opdracht te komen tot een intocht die zo min mogelijk aanleiding geeft voor demonstraties voor of tegen de inkleuring van het evenement.

Hoe de optocht in de eerstvolgende en de daaropvolgende edities precies vorm zal krijgen wordt de komende periode verder uitgewerkt. In december volgt er een evaluatie, die gebruikt zal worden voor de intocht in 2020.

Politie in de stad in verband met onrust rondom verboden anti-pieten demonstratie Theater voor Iedereen (KOZP) – Foto’s © Peter Denekamp
Pro piet groepering in de binnenstad bij de Sinterklaasintocht als reactie op de KOZP actiegroep. – Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren