KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Bezoekerservaringen op studiezalen Collectie Overijssel

Zwolle – In november en december heeft Collectie Overijssel haar studiezaalbezoekers gevraagd naar hun ervaringen met de studiezalen. In de lente van 2022 is de studiezaal in Zwolle verhuisd naar de binnenstad, ruim een half jaar later wil men graag de ervaringen van de bezoekers evalueren.

CO heeft de bezoekers op de studiezalen in Deventer en Zwolle gevraagd een formulier in te vullen met zeven korte vragen. Voorbeelden van deze vragen zijn: hoe ervaar je het aanvragen van archiefstukken? Vind je de studiezaal een prettige ruimte om te werken? En hoe vind je de hulp van onze medewerkers? Daarnaast was er vrije ruimte voor het geven van een aanvullende reactie of suggestie.

Goed gevoel

CO is blij met de feedback en tips die ze heeft ontvangen! Het algemene gevoel op de beide studiezalen krijgt een goed tot heel goed. De positieve reacties over de fijne hulp geboden door de medewerkers springt er hierbij uit. Dat is natuurlijk een heel leuk compliment voor het team. Er waren ook een viertal neutrale en negatieve reacties.

Digitalisering

CO biedt haar collecties steeds meer digitaal aan en was dan ook benieuwd naar de reden van het fysieke bezoek aan de studiezaal. Hier worden verschillende redenen voor gegeven: de benodigde stukken zijn nog niet digitaal beschikbaar, het zijn er te veel om aan te vragen om te scannen of het betreft een beperkt openbaar archief dat alleen in te zien is op de studiezaal. Er zijn ook een aantal mensen die liever het fysieke stuk in handen hebben.

CO zet in op digitaliseringsprojecten en biedt scannen op verzoek aan, zodat veel onderzoek thuis kan plaatsvinden. Al blijven de studiezalen natuurlijk gratis toegankelijk voor iedereen wiens onderzoek niet digitaal kan of als je een medewerker wilt laten meekijken met je onderzoek.

Feedback

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten waar ze mee aan de slag gaat

Zo zijn de oude microfiches lastig om te lezen en moeten deze opnieuw gedigitaliseerd en gepubliceerd worden;
De verlichting op de studiezalen is niet ingesteld op het fotograferen van stukken. CO gaat de mogelijkheden hierin bespreken en verbeteringen doorvoeren;
Nog niet alle stukken zijn digitaal beschikbaar of aan te vragen als scan. Er zitten bepaalde voorwaarden aan welke archiefstukken op te vragen zijn als scan, denk aan de kwetsbaarheid van het stuk maar ook de rechten waar men mee te maken kan hebben (zoals auteursrechten of ter bescherming van persoonsgegevens). Elke week worden er nieuwe scans gepubliceerd, houd dit dus goed in de gaten;

Het maken van een afspraak en het reserveren van archiefstukken moet via twee verschillende systemen, wat het lastig maakt. Die systemen kan CO niet zomaar samenvoegen, maar ze gaat wel kijken naar manieren om dit proces simpeler te maken;
Als je niet regelmatig archiefstukken aanvraagt zijn onze systemen niet direct makkelijk te doorgronden. CO gaat hiervoor een duidelijke instructie publiceren. Bekijk ook de Veelgestelde Vraag: hoe kan ik stukken reserveren of aanvragen?

CO wil alle bezoekers bedanken die haar geholpen heeft door de vragenlijst in te vullen en hun feedback met haar te delen. Heb je nog een vraag of tip naar aanleiding van deze evaluatie van onze studiezalen? Je kunt hen bereiken via info@collectieoverijssel.nl.

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button