KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Bomen Oude Mars ‘gedunt’

Zwolle – Aan de Oude Mars zijn een aantal bomen weggehaald. Dat staat in de beantwoording van artikel 45 vragen van het CDA door wethouder Arjan Spaans.

De bomen op deze plek bij de Oude Mars zijn in 2010 geplant met als idee om een bossfeer te creëren. Daarvoor zijn veel jonge boompjes geplant op een afstand tot vier meter. De bedoeling is om de bomen groot te laten groeien. Daarvoor is een afstand van tien tot twaalf meter nodig.

Om deze reden zijn er een aantal boompjes gekapt. Dit heet dunnen. Bomen die gedunt zijn worden niet hergeplant. De wethouder zegt daar wel bij dat in de bomenverordening staat dat andere bomen wél worden hergeplant.

Naarmate bomen ouder worden en daarmee groter groeien is de onderlinge afstand tussen elkaar van belang. Door ruimte te bieden aan de bomen kunnen bomen groot uit groeien en daardoor oud worden. Dit is nodig om taksterfte te voorkomen en vitaliteit van de boom te waarborgen.

Het niet uitvoeren van de beheermaatregel ‘dunnen’ betekent dat de bomen op termijn minder vitaal zijn en daardoor veel eerder afsterven. Grotere bomen die langer leven dragen meer bij aan klimaatadaptatie, hittestress, biodiversiteit en gezondheid van de mens, dan meerdere kleinere bomen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button