Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Bevrijdingsfestival Overijssel onthult live programma: “We willen meer inhoud aan de kijkers geven”

Zwolle – Vrijdagmiddag heeft BFO (Bevrijdingsfestival Overijssel) bekend gemaakt hoe het online programma eruit gaat zien. In verband met de coronamaatregelen heeft het team achter BFO besloten om geen live, maar een onlinefestival te organiseren.

Dit jaar wordt het festival inhoudelijker dan voorgaande jaren, waar het eerder vooral om muziek draaide. “We gaan meer de inhoud opzoeken, want we willen meer aan de kijker geven dan een band die in een zaal optreedt,” vertelt Annemien Brugging, directeur van BFO. “Willie Wartaal gaat het Dominicanenklooster bezoeken om in gesprek te gaan met broeder Jozef Essing. Rappers Typhoon en Sticks hebben een installatie gemaakt in museum de Fundatie.”

Artiesten zoals Typhoon, Rico, Pjotr en duo Micah & Julia treden tijdens het festival op. “Dit is wel een kans om meer inhoud te verweven,” voegt directeur Emma Quilligan toe. “Mensen staan normaal de hele dag voor het hoofdpodium. We mixen het dit jaar met inhoud en praten we over vrijheid.”

Inhoudelijk

Naast de optredens en Willie Wartaal staat er veel meer op de planning. Onder leiding van presentatrice Leonie ter Braak worden twee talkshows georganiseerd. Hier schuiven gasten aan die diepere thema’s in verband met vrijheid gaan bespreken.

Voor de kinderen ontbreekt er dit jaar niets. Emma Quilligan: “Op 5 mei hebben we normaal een educatief programma voor kinderen. In samenwerking met Stadkamer hebben we een programma gemaakt dat vanaf volgende week op Zwolse basisscholen en middelbare scholen te zien is. Scholieren krijgen workshops over de betekenis van vrijheid. Dan maken de kinderen bijvoorbeeld een rap over vrijheid en een fotografieworkshop. Voor de kleintjes hebben we knutselactiviteiten.”

Offline

Naast een online evenement, zijn er in Zwolle dingen gepland in de week van 5 mei. Door Zwolle heen hangen verschillende woorden aan bomen. Dit zijn woorden die met vrijheid te maken hebben en waar een gedicht van wordt gemaakt als je goed kijkt.

BFO heeft in samenwerking met ANNO zeven locaties in Zwolle uitgezocht waar gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Op de locaties staan foto’s met het verhaal van de gebeurtenis.

Afgelast

“We hadden gehoopt dat we een live festival konden organiseren. Toen in januari de lockdown werd verlengd, hebben we besloten om een onlinefestival te maken. We hebben de voorbereidingen in een korte tijd gedaan, wat normaal een heel jaar duurt,” zegt Brugging.

Annemien Brugging: “We vinden het jammer dat het dit jaar niet live door gaat. We hoopten in 2021 een festival te hebben, want vorig jaar hadden we niets. We zijn blij dat we een programma en een team hebben. Het doet wel pijn als je door het park loopt en het zonnetje schijnt. We hopen dat we er volgend jaar weer staan.”

Doordat het online plaatsvindt, zijn bezoekers niet langer gebonden aan een locatie. Vanuit het hele land kan je de veertien festivals van verschillende locaties bewonderen, waaronder die van Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button