Nieuws uit Zwolle

Bedreiging door aziatische hoornaar

Zwolle – De Aziatische hoornaar is een ramp, maar niet om de reden die jij denkt. De Wespenstichting maakt zich grote zorgen over de huidige aanpak van de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Uit steekproeven van de meldingen blijkt dat veel mensen de Europese hoornaar en andere inheemse wespen aanzien voor de invasieve exoot.

Sinds de Aziatische hoornaar in 2017 zijn intrede deed in de provincie Zeeland heeft deze invasieve exoot zich razendsnel verspreid over de rest van Nederland. Dit heeft een paniekstemming veroorzaakt in de wereld van bijenhouders en natuurliefhebbers. En wel omdat men de Aziatische hoornaar als een bedreiging voor de honingbij en andere insecten beschouwt.

Opmars

De opmars gaat snel. Zo snel dat de gedachte nu leeft dat om de opmars te vertragen men iedereen moet oproepen om alert te zijn. En om mee te helpen beginnende nestjes en koninginnen van de Aziatische hoornaar te onderscheppen.
Helaas kleven er aan deze begrijpelijke en goedbedoelde initiatieven ook grote nadelen.

Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting: “Het inschakelen van burgers bij de bestrijding van de Aziatische hoornaar heeft tot gevolg dat men massaal wespenkoninginnen is gaan vangen. En overal naar beginnende wespennesten speurt. Doordat de meeste burgers een hekel hebben aan wespen en velen zich niet aan de instructies houden, pakt deze actie nadelig uit voor de inheemse insectenpopulatie.”

Gebrekkige berichtgeving

In de berichtgeving over de Aziatische hoornaar is de nuance al vanaf het begin van de invasie in 2017 ver te zoeken. Woorden als ‘monsterwesp’, ‘terrorwesp’ en ‘horrorwesp’ zijn niet geschuwd. Verder zijn artikelen meestal doorspekt met discutabele beweringen. Dat Aziatische hoornaars bijvoorbeeld in één dag een heel volk honingbijen kunnen uitmoorden, de biodiversiteit bedreigen en bovendien heel agressief zijn.

“Doordat op de namen van wespensoorten op stockfotosites niet altijd juist zijn, worden er regelmatig foto’s van Europese hoornaars of andere insecten geplaatst bij artikelen die over de Aziatische hoornaar gaan.”, aldus Fleurke. Dit soort fouten hebben er mede voor gezorgd dat de kennis met betrekking tot dit onderwerp bij de meeste burgers beperkt en onevenwichtig is.

Heksenjacht

Desondanks roept men hen nu op om met zogenaamde koninginnenvallen Aziatische hoornaars te vangen. En actief op zoek te gaan naar beginnende nestjes in schuurtjes en overkappingen zodat men deze in een pril stadium onschadelijk kan maken. Het gevolg is dat duizenden mensen momenteel bezig zijn om ieder verdacht insect te vangen, of zelfs meteen dood te maken.

Daarbovenop worden dagelijks beginnende wespennesten verstoord en zelfs vernield. En dit voordat er was vastgesteld of het daadwerkelijk een nest van de Aziatische hoornaar was. “Het grote publiek draagt de imkerij een warm hart toe en denkt de natuur te helpen. Des te pijnlijker is het om te moeten melden dat ze actief bijdragen aan de bedreiging van waardevolle inheemse insectensoorten”, zegt Eric Mahieu, bijenhouder en tevens bestuurslid van de Wespenstichting.

Gerelateerde artikelen

Back to top button