Nieuws uit ZwolleVoetbalVoorpaginaZorg & Welzijn

Asielzoekerscentrum Zwolle komt mogelijk naast Isala

Zwolle – Het nieuwe permanente asielzoekerscentrum voor Zwolle (AZC Zwolle) komt mogelijk in het oude pand van het Waterschap Drents Overijssels Delta direct naast het Isala. Dit meldt De Stentor vanochtend. De gemeente Zwolle en het COA hebben het nog niet bevestigd.

Op bedrijventerrein

De beoogde locatie ligt op kantorenpark / bedrijventerrein Oosterenk  en heeft als directe buren de Thorbecke Scholengemeenschap, Partou Kinderopvang, Het Ronald MC Donald huis en de Isala Klinieken. Aan de achterzijde kijkt het gebouw uit op grasland en natuur. Woningen zijn er niet in de nabije omgeving.

Mocht het AZC hier komen dan hebben de asielzoekers voorzieningen als voetbalvelden, sporthallen, scholen en zwembad dicht in de buurt.

waterschap

 

Plek voor honderden mensen

Permanente asielzoekerscentra (AZC), zoals de mogelijke opvang in Zwolle, hebben een opvangcapaciteit van 300-1500+ personen en worden door het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) geëxploiteerd voor een termijn van minimaal twee jaar. Het gebouw van het waterschap heeft in principe plek voor honderden mensen. Een doorsnee asielzoekerscentrum telt ongeveer veertig nationaliteiten.

Onderdak, leefgeld en school voor kinderen

Mocht het AZC Zwolle er komen dan  heeft de bewoner onderdak en toegang tot basisvoorzieningen als kook- en wasruimten en computers. Ook krijgt hij wekelijks leefgeld voor eten en kledingen sluit het COA een ziektenkostenverzekering voor hem af.

Asielzoekers mogen werken aan terreinonderhoud, schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten en dergelijke. Ook kunnen bewoners en hun kinderen meedoen aan cursussen of sporten bij de plaatselijke sportclub. Kinderen die leerplichtig zijn gaan naar school.

Verbouw waterschap pand

Het huidige waterschapsgebouw telt vele kleine kantoorunits. Deze moeten worden omgebouw tot wooneenheden voor 5 tot 8 personen met slaapkamers en gedeelde woonkamer, keuken en sanitair.

Tweede helft 2016

Het waterschap verhuist halverwege 2016 naar haar nieuwe pand op het zelfde kantorenterrein. Vanaf dan zou het gebouw beschikbaar zijn voor de opvang. Maar er moet eerst nog heel wat gebeuren zoals voorlichtingsbijeenkomsten voor omwonenden en belanghebbenden en natuurlijk de verbouwing.

 

 

 

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren