KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Alliantie Overijssel presenteert kandidaten en programma

Zwolle – Het Ontmoetingscentrum in Wierden was zaterdag 4 februari gevuld met belangstellenden, sympathisanten, kandidaten en media. Zij waren gekomen voor de presentatie van kandidaten en programma van de nieuwe politieke beweging Alliantie.

“We zijn een burgerbeweging van onderop met leden die zich betrokken voelen bij onze hele provincie: van Ommen tot Oldenzaal, van Hardenberg tot Haaksbergen, van Tuk tot Tubbergen”, vertelt Marinus den Hartogh uit Wierden, lijsttrekker voor Alliantie Overijssel. Alliantie is een nieuwe beweging voor en door burgers uit het brede politieke midden van de samenleving. Zij gaat uit van het gemeenschapsdenken.

Grip op de toekomst

Zij legt zich niet langer neer bij verkeerd beleid en willen vanuit de inhoud weer grip op hun toekomst en omgeving. Op 15 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Alliantie doet niet alleen mee in Overijssel, maar óók in de provincies Drenthe en Noord-Brabant.

De kandidaten van Alliantie Overijssel hebben zorgen over de staat van het land en zijn geïnspireerd door ‘Een nieuw sociaal contract’ van onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. “We horen te vaak: ‘het mag niet van Brussel’ of ‘het kan niet’ vanwege het rekenmodel,” licht Den Hartogh toe. Hij vat het partijprogramma nog eens krachtig samen. “Alliantie zegt juist: het kan wél!”

Speerpunten

Speerpunten zijn een nieuwe bestuurscultuur, stoppen van het huidige stikstofbeleid en bestaanszekerheid. “Neem nu het absurde stikstofbeleid van de kabinetten-Rutte: boeren die zich aan de wet hebben gehouden zitten toch zonder vergunning en provincie Overijssel legde hen zelfs een last onder dwangsom op.” Als aardwetenschapper, melkveehouderszoon en co-auteur van het boek ‘Stikstof: van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ (De Nieuwe Denktank) weet lijsttrekker Den Hartogh als geen ander hoe het stikstofbeleid de samenleving in Overijssel en Nederland dreigt te verlammen, de rechtszekerheid bedreigt én hoe het natuurbeleid beter kan en moet.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe pensioenwet. Die legt grote risico’s bij de hardwerkende werknemer, terwijl de financiële instellingen er beter van worden. Lobbyisten uit de financiële sector hadden meer invloed op de inhoud van deze concept-wet dan gekozen volksvertegenwoordigers. Alliantie staat voor een waardevast en gegarandeerd pensioen.

Alliantie gaat voor minstens drie zetels in elke provincie waar de beweging meedoet. Dat geeft recht op een zetel in de Eerste Kamer om de pensioenwet tegen te houden en het stikstofbeleid bij te sturen.

In januari werd de kandidatenlijst door de Overijsselse ledenvergadering van de beweging unaniem vastgesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button