EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Alles wat je wilt weten over uitbreiding Winkelcentrum Stadshagen

Zwolle – Het winkelcentum Stadshagen wordt flink uitgebreid. Op de plek waar nu nog het noodgebouw van Het saffier staat komt straks het nieuwe gedeelte van het winkelcentrum. In het nieuwe deel komt de supermarktdiscounter de Lidl. Daaromheen is plek voor winkels aan een nieuw plein en winkelstraat.

Stadshagen leeft en groeit

Dat er een uitbreiding nodig was is wel duidelijk. De wijk is sinds de start eind jaren negentig uitgegroeid naar het grootste stadsdeel van Zwolle met ongeveer 25.000 inwoners. En daar blijft het niet bij. De verwachting is dat Stadshagen doorgroeit naar 30.000 inwoners. Daar hoort dan ook een passend winkelcentrum bij met supermarkten, winkels, maatschappelijke en culturele voorzieningen.

De uitbreiding van het winkelcentrum Stadshagen wordt straks gerealiseerd door bouwer Dura Vermeer in samenwerking met Lidl Nederland. De gemeente Zwolle koos voor dit plan vanwege de beste invulling voor dit levendige stadshart. Architectenbureau De Zwarte Hond is verantwoordelijk voor het ontwerp.‘We maken er niet alleen een beter werkend winkelgebied van’, zegt Bart van Kampen, partner bij De Zwarte Hond. ‘Maar een echt hoogstedelijk centrumgebied met een gemengd programma, waar ontmoeten centraal staat. Stadshagen verdient een stadshart’.

DeZwarte Hond_stadshart Stadshagen_zuid-entree ©Plomp

Stadsfoyer

Mooi in het plan is een nieuw centraal plein. Het is de bedoeling dat dit nieuwe plein een levendig ontmoetingsplein gaat vormen; winkelen, werken, wonen en ontmoeten komen hier samen. Vanuit de eerste verdieping van de Stadsfoyer is er de mogelijkheid de collectieve binnentuin te bezoeken.  Hier is een ‘Stadsfoyer’ voorzien.

DeZwarte Hond_stadshart Stadshagen_binnentuin ©Plomp

Woningen rondom binnentuin

Rondom de binnentuin worden verschillende woningen gebouwd. Het gaat  om koop-, huur- en zorgwoningen in de verschillende prijscategorieën. Alle hebben een rijke detaillering en zijn opgetrokken uit warme materialen.

DeZwarte Hond_stadshart Stadshagen_plein ©Plomp

Gasloos en groen dak winkelcentrum

Het gebouw van het nieuwe winkelgcentrum is gasloos en energieneutraal. Ook krijgt het een groene daktuin, die bijdraagt aan de infiltratie van regenwater, het voorkomen van hittestress en de biodiversiteit. Het paviljoen aan het plein vormt het duurzaamheidsicoon. Alles op het gebied van duurzaamheid, innovatie en circulariteit komen hier samen. Van materiaalgebruik tot aan energiegebruik in de meest innovatieve vorm: waterstofopslag.

Het winkelcentrum als energiefabriek

Duurzaamheid wordt tijdens het gebruik geborgd in de vorm van een energiefabriek. Door het gebruik van een warmte-koude-opwekking worden alle gebruikers voorzien van schone energie. Op alle daken liggen straks zonnepanelen welke terug leveren aan de gebruikers. De opgewekte energie wordt verdeeld tussen de verschillende commerciële en maatschappelijke functies en de woningen, op basis van de energievraag.

Samenwerking

Door middel van ontwerpsessies worden de winkeliers, bezoekers en bewoners de komende tijd betrokken bij de nadere uitwerking van de plannen. Dura Vermeer is al vanaf het ontstaan van Stadshagen betrokken bij de ontwikkeling en bouw van deze wijk. Op deze manier levert de ontwikkelende bouwer samen met Lidl en de gemeente Zwolle een duurzame bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk.

DeZwarte Hond_stadshart Stadshagen_plankaart

Gerelateerde artikelen

Back to top button