Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

‘Zwolse Zoekplaatjes’ Op zoek naar context

Zwolle – Tijdens de week van de eenzaamheid organiseren Stichting WijZ Welzijn en ANNO, Museum in de Maak een pilot rondom de foto’s van voormalig Zwols persfotograaf Dolf Henneke. De fotocollectie bestaand uit bijna 45.000 foto’s werd in 2016 bij Historisch Centrum Overijssel ondergebracht. In een bijzondere collectie met foto’s van Zwolle uit de periode van 1945 tot en met 1976 zien we een stad die zichzelf na de oorlog weer oppakt en waar gewerkt wordt aan de toekomst.

Onbekende Context

Een groep met vrijwilligers zijn druk bezig geweest om het digitaliseren van deze collectie bij Historisch Centrum Overijssel te realiseren, weliswaar zonder beschrijvingen bij de foto’s maar met zoveel mogelijk een tijdindeling en soms thematische onderwerpen. De context van veel foto’s is daardoor niet bekend: wie staan er op de foto, waar en wanneer is de foto genomen en wat is het verhaal achter de foto? Deze verhalen wil ANNO bij de Zwolse ouderen gaan ophalen.

In samenwerking met WijZ bezoekt ANNO deze week enkele buurtkamers tijdens het pilotproject ‘Zwolse Zoekplaatjes.’ Dit project levert enerzijds nieuwe informatie op over de foto’s voor het
archief, en resulteert anderzijds in leuke gesprekken tussen Zwollenaren die een schat aan misschien nu nog wel onbekende of vergeten Zwolse verhalen met zich meedragen. Kortom een sociale activiteit met een cultureel karakter. De pilot is daarnaast bedoeld om een beeld te krijgen van de manier waarop crowdsourcing het beste is toe te passen met de foto´s van Henneke.

Gerelateerde artikelen

Back to top button