Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolse stichting zwerfjongeren gaat fuseren met Hart voor Zwolle

Zwolle – Deze maand zal het werk van de Jan ten Bloemendal Stichting worden overgedragen aan Stichting Hart voor Zwolle. De besturen van beide stichtingen zijn de afgelopen periode tot dit besluit gekomen. Dit betekent dat de Jan ten Bloemendal stichting wordt opgeheven en dat Hart voor Zwolle de activiteiten van deze stichting zal overnemen.

Zwerfjongeren

Stichting Jan ten Bloemendal zette zich de afgelopen jaren in voor zwerfjongeren. Door middel van starterspakketten werden dakloze jongeren bijvoorbeeld geholpen bij het zoeken van werk of de bekostiging van een nieuwe opleiding. De stichting werd in 2012 opgericht door Zwollenaar Jan ten Bloemendal die zelf dakloos was geweest. Hij stond bekend om zijn enorme inzet voor dakloze Zwollenaren. Zo organiseerde hij bijvoorbeeld de daklozenmarathon. In 2014 overleed Jan ten Bloemendal aan een hartstilstand. Ook na zijn dood bleef de stichting van Jan zich inzetten voor dakloze jongeren.

Bestuurslid Annemiek de Wolf, tevens herbergier van daklozenopvang De Herberg, verklaart waarom de Jan ten Bloemendal Stichting nu wordt opgeheven: “Het afgelopen jaar merkten we dat het aantal vrijwilligers begon terug te lopen. Daarom zijn we als bestuur gaan bedenken hoe we de komende jaren verder zouden willen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een fusie met Stichting Hart voor Zwolle.”

Maatjesproject dakloze jongeren

Stichting Hart voor Zwolle werd in 2014 opgericht door Zwollenaren Egbert Jan Tijssen (32) en Ard ten Brinke (29). Zij startten een jongerennetwerk dat zich inzet voor kwetsbare Zwollenaren. Op allerlei manieren koppelen zij studenten aan mensen die zelf geen netwerk hebben dat hen kan helpen. De Wolf verklaart hoe de Jan ten Bĺoemendal Stichting bij Hart voor Zwolle terecht is gekomen: “Twee jaar terug verscheen Hart voor Zwolle op het Zwolse toneel. We zagen al snel dat zij een groot bereik hadden en zich inzetten voor een brede groep kwetsbare Zwollenaren. Het afgelopen jaar zijn zij in samenwerking met De Herberg en LIMOR gestart met een maatjesproject voor dakloze jongeren. Het werk van Hart voor Zwolle past goed bij de doelen die Jan ten Bloemendal altijd heeft nagestreefd. Daarom hebben we Hart voor Zwolle benaderd of zij zich vanaf nu hard willen maken voor de missie van Jan ten Bloemendal: namelijk het ondersteunen van dakloze jongeren.”

Kwetsbare Zwollenaren waar het kan ondersteunen

Stichting Hart voor Zwolle reageerde gelijk enthousiast op het voorstel van de Jan ten Bloemendal Stichting. Voor penningmeester Wim van der Meulen was het een eenvoudige optelsom: “Wij hoefden niet lang na te denken over de vraag van de Jan ten Bloemendal Stichting. We vinden het een hele eer om het mooie werk te kunnen voortzetten. De doelen die Jan ten Bloemendal wilde bereiken passen naadloos bij de missie van Hart voor Zwolle: kwetsbare Zwollenaren waar het kan ondersteunen. Het geeft veel voldoening om dakloze jongeren te helpen een stap te zetten naar een betere toekomst.” De Wolf vult aan: “Ik denk dat Jan ten Bloemendal zich hier helemaal in had kunnen vinden, het is mooi dat zijn werk nu kan blijven doorgaan!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button