Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse stationsreus ‘Trials of Gavin’ op weg naar Drenthe

Altijd op reis, eindbestemming onbekend

Zwolle – Het zestien meter hoge kunstwerk ‘Trials of Gavin’ heeft grote stappen gezet richting Drenthe. Het werk dat sinds 2019 aan de zuidkant van het station Zwolle staat is maandag gedemonteerd en op transport gegaan. Bestemming; resort Hof van Saksen in de plaats Nooitgedacht in Drenthe. Dit luxe resort heeft een compleet beeldenpark met meerdere grote sculpturen. Hoe lang het beeld daar blijft staan is nog niet bekend.

“Gavin is weer op reis en dat is ook de bedoeling”, vertelt kunstenaar Ronald A. Westerhuis die het kunstwerk beheert in de Lowlands collectie. De ‘reus’ is in Zwolle gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers in het atelier van Ronald A. Westerhuis en met hulp van Ronald’s medewerkers.  Een zogenaamd Artist in Residence project van Westerhuis. “Gavin heeft twee jaar op Lowlands gestaan. En het kan ook maar zo dat hij daar weer heen gaat.” vertelt de kunstenaar die ieder jaar voor Lowlands een werk produceert.

Altijd op reis, eindbestemming onbekend

Hoe lang het beeld ‘Gavin’ in Drenthe blijft is niet bekend. Ook is het altijd weer afwachten waar zo’n werk daarna heen gaat. “Het beweegt altijd wel”, zegt Westerhuis over een mogelijk nieuwe plek na het uitstapje naar Drenthe. “Je bent er niet actief mee bezig. Zo ineens is er weer een nieuwe vraag naar zo’n groot spectaculair werk.” De kans dat Gavin naast het atelier van Westerhuis, op het oude IJsselcentrale terrein,  komt te staan is dan ook vrij klein.

Maar als dat dan toch zo is dan kijkt de ‘reus’, met zijn 16 meter, in ieder geval  over het aterlier (14 meter hoog) van Westerhuis heen. Met een wel heel mooi uitzicht over de IJssel en de Veluwe.

Meer weten over het idee achter het werk? Beluister dan het interview dat RTV Focus had met de kunstenaar tijdens de onthulling van het werk op het station Zwolle.

Interview met kunstenaar Jason Myers

Gerelateerde artikelen

Back to top button