Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOud en Nieuw 22/23Voorpagina

Vanaf 2024 verbiedt Zwolle vuurwerk tijdens jaarwisseling

Zwolle – Zwolle stelt vanaf de jaarwisseling van 2024 een vuurwerkverbod in. Slechts op vijf plaatsen mag tijdens deze jaarwisseling nog door particulieren vuurwerk worden afgesloten. Een jaar later, de jaarwisseling 2025, geldt voor de gehele stad een verbod tot afsteken. Dat heeft de meerderheid van de gemeenteraad maandagavond besloten. De motie voor het verbod was ingediend door Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, Volt en het CDA. Alleen de VVD, Swollwacht en de SP ondertekenden de motie niet.

Alternatieve eindejaarsshows

Wel willen de partijen ruimte voor ideeën en initiatieven uit de Zwolse samenleving voor een niet vervuilende, diervriendelijke en veilige jaarwisseling. Voor deze alternatieve eindejaarsshows moet dan ook geld komen vanuit de gemeente. Ook moet er extra geld komen voor de handhaving van het algehele vuurwerkverbod.

12 gemeenten met verbod in 2022

Met het vuurwerkverbod loopt de raad vooruit op een mogelijk landelijk verbod. Er wordt al over gepraat in de Tweede Kamer. Tot nu toe zijn er twaalf gemeenten in Nederland die een dergelijk verbod hebben ingevoerd. Apeldoorn was in 2019 de eerste en daarna volgden onder meer Nijmegen en Rotterdam. Dit jaar zijn ook Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Heumen, Schiedam, Soest, Mook en Middelaar, en Utrechtse Heuvelrug erbij gekomen. Zij zijn tegen de overlast, schade, ongelukken en milieuvervuiling door vuurwerk.

25 vuurwerkvrije zones

Voor de jaarwisseling is er nog geen verbod op het afsteken van vuurwerk. Wel zijn er 25 vuurwerkvrije zones ingericht, voornamelijk rondom dierenweides, de opvanglocaties van vluchtelingen en verzorgingstehuizen. Ook is het aantal locaties waar je carbiod mag schieten minder geworden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button