Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse Kopperprent uitgereikt aan wethouder Jan Brink

Meppel – In het Drukkerijmuseum Meppel werd maandag de Kopperprent van 2018 uitgereikt aan Zwolse wethouder Jan Brink. De prent is ontworpen door Alysia Bonte een studente van de opleiding Media Vormgeving op het Landstede in Zwolle.

Koppermaandag

De eerste maandag van het nieuwe werkjaar staat in de grafische wereld ook wel bekend als: Koppermaandag. Op verschillende plekken in het land wordt de Kopperprent uitgereikt zo ook in Meppel. De Kopperprent wordt elk jaar uitgereikt en dit jaar mocht Jan Brink de prent in ontvangst nemen. De prent bestaat uit een illustratie en een gedicht. Het thema van dit jaar was: Europa Nu.

Kopperprent

Studenten van de afdeling Media Vormgeving van de MBO opleiding Landstede in Zwolle hebben afzonderlijk een ontwerp gemaakt. Uiteindelijk is het ontwerp van de 21 jarige student Alysia Bonte gekozen. Samen met Alysia en een aantal vrijwilligers van het Drukkerijmuseum is de prent op ambachtelijke wijze tot stand gekomen binnen het museum. Deze keer is gekozen voor zeefdruk als druktechniek.

Drukkers en uitgevers sturen vaak een koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden. De naam stamt waarschijnlijk van kopperen dat “feestvieren” of “smullen” betekent, via kop dat staat voor “beker”.

Gedicht

Het gedicht dat bij de prent hoort is dit jaar geschreven door de oud-stadsdichter van Meppel: Gerrit Barbé. In zijn gedicht met als titel ‘Collectieve Individualiteit’ stelt hij de huidige problematiek binnen de Europese Unie aan de orde.

Gerelateerde artikelen

Back to top button