Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse cafés en winebars doen het goed in de lijstjes

Zwolle –  Een topprestatie van de Zwolse Horeca, want dit jaar zijn er twee café’s uit Zwolle die bij de top 100 van Nederland horen. Zowel het café van Elles Hetebrij aan de Nieuwe Markt als café het Proeflokaal aan de Blijmarkt  hebben een mooie plek weten te bemachtigen. Ook de wijnbars doen het goed in Zwolle.

Deze week werden maar liefst drie wijnbars in Zwolle genomineerd voor winebar of the Year 2019. Het gaat om het Wijnhuis aan het Grote Kerkplein, In den Hoofdwacht op de Grote Markt en Wijnhuis Oak aan het Gasthuisplein. Er kan tot en met 11 december gestemd worden.

Café De Hete Brij – Nummer 7 Café Top 100

Foto © Wietse Kiers

Twee plaatsen gezakt van 5 naar 7 staat café de Hetebrij op de lijst van de Misset Café Top 100. De jury oordeelde: ‘Op de Nieuwe Markt 9 in Zwolle komen we thuis bij Elles Hetebrij. De Zwolse ondernemer, barvrouw en horeca-icoon, opende dit jaar, na al twintig jaar één onderneming te hebben, een tweede zaak. Tegenover haar café De Hete Brij zag restaurant Meneer Jan het licht.

Maar goed, De Hete Brij. Na een vijfde plek in 2018 opnieuw een topnotering voor dit café. In alles is het hier aangenaam genieten. Van de ontvangst tot het uitserveren van drank. Hier spat de liefde voor de horeca van de wanden, dit is de huiskamer van de maatschappij, zoals wijlen Dick Wildeman, Mr. Horeca, altijd placht te zeggen. Zwolle mag trots zijn op zo’n ambassadeur in haar midden.’

Het Proeflokaal van Zwolle – Nummer 70 Café Top 100

Foto © Wietse Kiers

Het Proeflokaal is iets verder gezakt op de lijst van de Café Top 100. Vorig jaar nog op positie 28, dit jaar treffen we de zaak aan op nummer 70 in de lijst. Ook hier een mooi juryrapport: ‘Bij Het Proeflokaal van Zwolle staat een op en top barman achter de tapkranen, die ook als hij in gesprek is met een gast voldoende oog houdt voor andere gasten.

Met gemak voorziet hij iedereen op tijd van een vol glas en heeft alles onder controle. De vele vaste gasten van het Proeflokaal van Zwolle worden bij de voornaam aangesproken en begroet. ‘Deze man is een meestertapper!’, jubelt de jury over de tapvaardigheid van de kastelein.

Het jurylid ziet in de tijd dat hij binnen is de nodige vaasjes en fluitjes langskomen en ze zijn zonder uitzondering perfect getapt. Als de barman een beschadiging aan de rand van een glas ontdekt, gaat het biertje resoluut de gootsteen in en wordt in een ander glas een nieuwe getapt. Wat een oog voor detail! ‘Deze barman is een ode aan het vak van kastelein!’, complimenteert de jury.’

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button