KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zwols initiatief haalt donaties op voor Oekraïense slachtoffers

Zwolle – Onder de noemer Energie voor Oekraïne zijn enkele Zwollenaren een actie gestart om geld in te zamelen voor Oekraïne. Wie zijn energiecompensatie kan missen, kan het geld storten via energievooroekraine.nl. Met de opbrengst gaan generatoren naar de zwaarst getroffen gebieden in Oekraïne. Huishoudens, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen en drinkwatervoorzieningen worden zo aan stroom geholpen.

Energiecompensatie

Twee keer 190 euro – het bedrag dat veel mensen ontvangen als energiecompensatie – is genoeg voor een generator voor een huishouden. In de praktijk wordt de stroom gedeeld met meerdere huishoudens of laden tientallen mensen in het park hun mobiel op.

Na de raketaanvallen van de afgelopen dagen is de helft van de energievoorziening in Oekraïne beschadigd, waardoor vrijwel iedere burger wel meerdere uren per dag zonder stroom zit. Om de koude winter door te komen, zijn generatoren onmisbaar. Ze zorgen bovendien ervoor dat de gezondheidszorg en de drinkwatervoorziening en de daklozenopvang kan blijven draaien.

Distributie

Stichting De Leeuw Kyiv zorgt voor de inkoop en distributie van de generatoren. Ze hebben jarenlange ervaring met hulp in Oekraïne en zetten zich sinds de invasie in voor oorlogshulp.
Tekst bij het bijgevoegde beeld: Mensen in de net bevrijde stad Kherson gebruiken stroom van een generator.

Gerelateerde artikelen

Back to top button