Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwollenaar Vincent Merjenberg is genomineerd voor de Anton Wachterprijs

Zwolle – Vincent Merjenberg is met De grijzen genomineerd voor de Anton Wachterprijs. Uit bijna negentig inzendingen selecteerde de jury zeven genomineerden voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. Op zaterdag 25 juni wordt de Anton Wachterprijs uitgereikt tijdens het Literair Festival Harlingen.

De ingestuurde boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter). De organisatie van de prijs is sinds vorig jaar in handen van Bibliotheken Noord Fryslân in samenwerking met Boekhandel Van der Velde/Harlingen en Gemeentemuseum het Hannemahuis/Harlingen.

De andere genomineerden zijn: Confrontaties van Simone Atangana Bekono, Ik ga leven van Lale Gül, Het aanbidden van Louis Claus van Valentijn Hoogenkamp,  Was van Jilt Jorritsma,  De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker en Het Perenlied van Joost Oomen.

In De grijzen (april 2021) doet een jonge journaliste in een grensstad onderzoek naar de vondst van lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die rechtop in de aarde worden aangetroffen. Ondertussen blikt een oude man vanuit zijn appartement terug op zijn beginjaren in de stad. Zijn herinneringen dwingen hem onder ogen te zien dat hij meer van de vondsten af weet dan hij wil. Hoe meer Lena te weten komt over de verborgen levens van de betrokkenen, hoe verder de oplossing uit zicht raakt. Totdat ze de verdwenen schrijver Onalov en zijn verloren gewaande manuscript op het spoor komt – en denkt de leegtes in haar onderzoek te kunnen opvullen. De grijzen is een ingenieus gecomponeerde roman over het kwaad en de dingen waartoe de mens onder bepaalde omstandigheden in staat is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button