Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolle wil meer waardering voor MBO’ers

Zwolle – Er moet gelijke waardering komen in Zwolle tussen MBO en HBO studenten. Dat blijkt uit de beantwoording van artikel 45 vragen van D66, CDA, CU en GL door wethouder Paul Guldemond.

De gemeente heeft veel waardering voor MBO’ers en wil daarom evenveel aanzien voor theoretisch als praktisch geschoolden. Dat uit zich bijvoorbeeld in het gelijktrekken van de Bruisactiviteiten. De gemeente wil wel graag weten welke behoefte de MBO studenten zelf hebben voor de Bruisactiviteiten. Dat is nodig om het programma ook echt goed aan te laten sluiten. De Bruisactiviteiten zijn een samenspel tussen studentenverenigingen, scholen en de stad Zwolle. Zwolle gaat met deze partijen in gesprek over de Bruisactiviteiten voor volgend schooljaar.

Positie van het MBO

Als het gaat om de positie van het MBO, stimuleert de gemeente Zwolle projecten die gericht zijn op de samenwerking tussen MBO en HBO studenten, zoals Zwolse projecten vanuit het Regionaal Investeringsfonds MBO3. De gemeente vindt dat dergelijke projecten laten zien dat iedereen met zijn eigen expertise nodig is bij het realiseren van opgaven.

Hoewel het MBO en kansengelijkheid veel aandacht krijgen, is dit nog onvoldoende om tot de gewenstse gelijke waardering van het MBO te komen. Zoals minister Dijkgraaf aangeeft in zijn kamerbrief, wil hij het MBO gelijktrekken met HBO en universiteit. Dat betekent: bewustwording in taalgebruik, betrokkenheid in het studentenleven en buitenlandervaring. Dit vraagt iets van de maatschappij als geheel, maar ook van de scholen, studentenverenigingen en werkgevers. in gelijke waardering van elk type onderwijs.

De gemeente wil hierover graag het gesprek met betrokken partijen stimuleren. Tevens is de rijksoverheid voornemens om gelden beschikbaar te stellen voor de MBO instellingen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button