Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle wil een stadspas voor mensen met weinig geld

Zwolle – Er moet een Zwolse stadspas komen. Via deze pas kunnen inwoners met een laag inkomen gebruik maken van de regelingen voor minima. Zo zou je met de pas bijvoorbeeld korting kunnen krijgen op sporten, winkels en culturele uitjes. Ook zou het met de pas makkelijker moeten worden om gemeentelijke regelingen aan te vragen die speciaal voor minima zijn bedoeld. Het gemeentebestuur gaat onderzoeken of zo’n pas aankomend jaar kan worden ingezet en op welke manier.

Korting op sport, hobbyvereniging, museum, bibliotheek en dagje uit

In Amsterdam, Utrecht en Groningen hebben ze al zo’n stadspas waarmee minima korting krijgen op leuke activiteiten en producten. Bijvoorbeeld op een lidmaatschap van een sport- of hobbyvereniging, museumbezoek, de bibliotheek maar ook een dagje uit naar dierenpark Wildlands voor weinig. Vaak staat er ook een saldo op de pas zodat voor kinderen schoolspullen, maar ook kleding kan worden gekocht.

Voorbeeld stadspas Groningen

Laag inkomen of AOW

De Stadjerspas in Groningen en de U-pas in Utrecht zijn voor inwoners met een laag inkomen. In Amsterdam hebben ze twee varianten. Eén voor mensen met een laag inkomen en één voor senioren die AOW-gerechtigd zijn. Stadspashouders kunnen op een website zien welke kortingen en regelingen er allemaal aangeboden worden. Met de QR code op de pas wordt bij de winkel of organisatie de korting verleend of het saldo voor het verlaagde tarief afgeschreven.

Snel invoeren

In Zwolle wordt de komende tijd uitgezocht op welke manier de pas ingezet gaat worden. Uit gesprekken met inwoners en ervaringsdeskundigen kwam naar voren dat er behoefte is om snel te beginnen het invoeren van een stadspas. Daarom wordt er eerst gestart met de pas die de toegang tot minimaregelingen makkelijker maakt. Vervolgens wordt gekeken hoe met de pas korting op sporten, winkels en culturele uitjes kan worden gegeven. In het voorjaar van 2023 gaat er een voorstel over de Stadspas naar de gemeenteraad.

Minimaregelingen

Op dit moment kent Zwolle veel minimaregelingen zoals de kindregeling, de vergoeding van sport- en culturele activiteiten en gratis zwemlessen tot het participatiefonds en de bijzondere bijstand. Stuk voor stuk regelingen die afzonderlijk moeten worden aangevraagd door minima waarna na een behandelperiode het geld op de rekening wordt gestort.

Gerelateerde artikelen

Back to top button