Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle ontvangt als eerste stad een Gouden Bakkie

Zwolle – Aan de Gemeente Zwolle is dit jaar een Wecycle Gouden Bakkie Award uitgereikt omdat zij als een van de eerste gemeenten in Nederland straatverlichting, die vervangen wordt door nieuwe, verwerkt conform de Europese norm WEEELABEX. Hierdoor belandt straatverlichting die kapot is niet meer zoals dat nog in veel gevallen gebeurt bij het oud ijzer via de aannemers die de nieuwe verlichting plaatsen. De gemeente zorgt er zo voor dat niet alleen gevaarlijke stoffen zoals kwik, maar ook condensatoren (PCBs) op een correcte wijze worden verwerkt.

Wecycle reikt de Gouden Bakkie Awards uit in opdracht van stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen verenigd.

Volgens LightRec directeur Gied van Hoorn is Zwolle koploper en een stimulans voor andere gemeenten om hetzelfde te gaan doen: “Het gaat om grote aantallen en als we meer gemeenten meekrijgen dan maken we belangrijke stappen om onze inzameldoelstellingen te halen. De Award is een erkenning voor de ontvanger en een aanmoediging voor de sector waarin het bedrijf en de personen erachter opereren.”

Ook Wethouder William Dogger benadrukt het belang van een verantwoorde inzameling en verwerking: “Recyclen van straatverlichting is voor ons een kleine moeite. We hopen dat meer gemeenten dit ook gaan doen. De recyclede producten krijgen zo een tweede kans en het is bovendien beter voor het milieu. Kleine moeite, grote stap.”

Over de Gouden Bakkie Awards

Wecycle reikt de Gouden Bakkie Awards uit in opdracht van Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen verenigd.

Doel is partners te belonen voor de inzameling en hun voorbeeldgedrag, waarmee branchegenoten ook worden gestimuleerd om meer lampen en armaturen in te zamelen. De Award is hiermee een erkenning voor de ontvanger en een aanmoediging voor de sector waarin het bedrijf en de personen erachter opereren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button