Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zwolle heeft de minste openbare toiletten per inwoner

Zwolle – Van de 50 grootste gemeenten zijn in de stad Zwolle de minste toiletten per inwoner te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van de website www.waarkaniknaardewc.nl. In Zwolle bedraagt het aantal inwoners dat toegewezen is op éénzelfde openbaar toilet bijna 14.000. Ter vergelijking: In Amsterdam is er per 2.942 inwoners een openbaar toilet beschikbaar.

Top 10 minst gastvrije toiletgemeenten - Bron:  www.waarkaniknaardewc.n
Top 10 minst gastvrije toiletgemeenten – Bron: www.waarkaniknaardewc.n

 

D66 Zwolle vindt dit wel heel erg weinig, voor een stad die toegankelijk wil zijn voor iedereen, en vraagt het college van B & W om hier actie in te ondernemen. Ze ondersteunt hierbij de oproep van de Maag Lever Darm Stichting voor meer en schonere toiletten in de openbare ruimte. Voor mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom is het noodzakelijk dat er voldoende openbare toiletten zijn. De MLDS hoopt daarom dat bedrijven en gemeenten zich verantwoordelijk voelen om meer toiletten beschikbaar te stellen.

“Zo lijkt een schoon, toegankelijk toilet niet altijd op de agenda te staan bij gemeenten en bedrijven, terwijl het in het buitenland heel normaal is om bij de inrichting van een winkelcentrum ook aan toiletten te denken.”, zo valt te lezen op de Radio 1 website die samen met RTL Nieuws het tekort in de publiciteit bracht.

Top 10 meest gastvrije toiletgemeenten - Bron:  www.waarkaniknaardewc.n
Top 10 meest gastvrije toiletgemeenten – Bron: www.waarkaniknaardewc.n
Waarkaniknaardewc.nl heeft berekend hoeveel inwoners van een gemeente één toegankelijk toilet moeten delen. De data van de toiletten zijn afkomstig van Hoge Nood, een app met 5000 (semi-)openbare toiletten. De meeste gemeenten verwijzen naar deze app als hen wordt gevraagd hoeveel openbare toiletten er te vinden zijn.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button