Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle heeft 5767 bijzondere bomen zoals de equoiadendron giganteum mamoetboom

Oude en grote bomen maken de stad leefbaar en gezond

Zwolle – Zwolle heeft veel bijzondere bomen. De gemeente Zwolle heeft onlangs de lijst met bijzondere bomen bijgewerkt. Naast bomen die eigendom zijn van bewoners en particulieren, heeft de gemeente ook 498 bomen aan de lijst toegevoegd. In totaal beheert de gemeente Zwolle 5767 bijzondere bomen. Hiervan zijn er 3248 ouder dan 80 jaar.

“Bijzondere bomen zijn speciaal. We moeten extra goed voor ze zorgen en ze alleen in uitzonderlijke gevallen kappen. Deze bomen staan op plekken waar ze gewaardeerd worden. Mensen die in de buurt van bijzondere bomen wonen, genieten van het groen en zijn eraan gehecht geraakt,” legt wethouder Arjan Spaans uit.

De laatste keer dat bijzondere bomen op particuliere grond werden geïnventariseerd was in 2012. In 2023 heeft de gemeente samen met Stichting Zwolle Groenstad opnieuw een inventarisatie gedaan. Ze hebben nieuwe bijzondere bomen ontdekt die nu aan de lijst zijn toegevoegd. Voor elke wijk heeft de stichting een groen-waarnemer. Deze leden hebben geholpen bij het vinden van de bomen die aan de criteria voldoen.

Genieten van deze mooie bijzondere bomen? In het Zandhove bos staan een paar hele bijzondere Sequoiadendron giganteum oftewel mamoetbomen. Met deze wandeling kom je er langs. 

Wandeltip: Wandelroute Zandhove; oerbomen, vijvers, bruggetjes, IJssellandschap, horeca

Bijzondere bomen

Bomen maken de stad gezond en prettig om in te wonen en te werken. Bijzondere bomen zijn extra belangrijk omdat ze vaak al heel oud zijn en goed zichtbaar zijn voor iedereen. Een boom wordt bijzonder in Zwolle als hij ouder is dan 50 jaar, goed zichtbaar is en nog minstens 10 jaar vitaal blijft. Grote bomen leveren een grote bijdrage aan een gezonde leefomgeving, het klimaat en de biodiversiteit.

Samen met de stad

“Wij zijn dankbaar dat Stichting Zwolle Groenstad deze pareltjes heeft gevonden. Het toevoegen van bijzondere bomen aan de lijst is een erkenning van de goede zorg van de eigenaren. Zonder hun inzet zouden deze bomen er niet zijn. Dat is iets om trots op te zijn,” vult wethouder Spaans aan.

Van de 1259 bijzondere bomen in particulier bezit zijn er nu 322 nieuw op de lijst. Alle eigenaren van nieuwe bijzondere bomen op de lijst zijn vooraf gevraagd of ze ermee akkoord gaan dat hun boom wordt toegevoegd. Ook zijn er nu zes weken de tijd om te reageren op het besluit. Op de digitale kaart www.zwolle.nl/bijzondere-bomen is te zien waar alle bijzondere bomen staan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button