Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zuiderportaal Grote Kerk opengebroken

Door: Marijn Joop

Zwolle – Nog een maand en dan moet de verbouwing van de Grote Kerk afgerond zijn. Eén van de laatste klussen is het maken van een doorkijk van de Grote Markt naar het Grote Kerkplein. Om dit te realiseren is dinsdag het portaal aan de zuidkant van het kerkgebouw opengebroken. Dit om plaats te maken voor een mooie glazen schuifdeur.

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s © Peter Denekamp

Het zuiderportaal en het noorderportaal, die de entree van de kerk vormen, worden beiden voorzien van glazen schuifdeuren. De huidige oude deuren van de kerk zullen straks permanent openstaan. Voor Johan van der Graaf, eventmanager bij het Academiehuis de Grote Kerk was de doorbraak van het zuiderportaal een langgekoesterde wens: “Wat je nu eigenlijk sinds vandaag voor het eerst ziet is de doorkijk van noord naar zuid, waar wij eigenlijk al jaren van aan het dromen zijn”. Van der Graaf doelt hiermee op de doorkijk die de bezoekers voortaan hebben vanaf de Grote Markt naar het Grote Kerkplein.

tekst gaat verder onder de foto

Foto gemaakt vanaf het Grote Kerkplein. De mensen op de achtergrond staan op de Grote Markt. @Peter Denekamp

In die portalen komen straks glazen deuren, die door een kunstenaar zijn ontworpen. “Wat wij willen is dat je dag en nacht door de kerk heen kunt kijken.” Om dat te realiseren wordt er een tijdslot op de verlichting geplaatst. “Dat de verlichting bijvoorbeeld ’s avonds tot en uurtje of 11 blijft branden dat je dus dag en nacht eigenlijk wel recht door de kerk heen kijkt.”, besluit de evenementenmanager.

Bijzondere vondsten

Eerder in de verbouwing werd al de vloer gerenoveerd. Ook zijn er nieuwe toiletblokken geplaatst. Deze werkzaamheden leverden nog een aantal bijzondere ontdekkingen op[. Zo is er een grafkelder ontdekt in het middenschip van de kerk en werd een grote grafsteen gevonden van een timmerman. Ook gaf de opengetrokken vloer een aantal bijzondere objecten prijs. Deze voorwerpen zullen te zien zijn in een mini-expositie in de openingsweek.

Op 13 en 14 juni wordt de Grote Kerk feestelijk heropend met een open podium, een grote Zwolse pubquiz en een de eerder genoemde mini-expositie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button