KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zomer enquête Berkum Energieneutraal

Wat zijn wensen, zorgen en ideeën van wijkbewoners over de weg naar een aardgasvrije wijk?

Zwolle – Vanaf dinsdag 3 augustus valt bij iedere Berkumer een envelop op de mat. Hierin zit een vragenlijst waarin de wijkbewoners worden bevraagd over hun wensen, zorgen en ideeën over het verduurzamen van hun woning en het vervangen van aardgas door een nieuw energiesysteem. De afzender? Stichting Duurzaam Berkum, woningcorporatie deltaWonen en de gemeente Zwolle. Zij vinden het erg belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over hoe de wijk denkt over de route naar een energieneutrale wijk.

De resultaten van de enquête worden dan ook meegenomen in de plannen, die op hun beurt weer worden besproken met de hele wijk. Dit past in de werkwijze van Berkum Energieneutraal: er gebeurt niets zonder dat inwoners worden betrokken.

Berkum Energieneutraal

In Berkum wordt al een tijd door inwoners, gemeente, woningcorporaties en andere partners gewerkt aan de weg naar een energieneutrale wijk. Inwoners worden hierin vertegenwoordigd door Stichting Duurzaam Berkum, waarin onder meer de wijkvereniging en VV Berkum vertegenwoordigd zijn.

Een wijk energieneutraal maken gaat natuurlijk niet in één keer, maar juist in kleine stapjes. Maar alle stapjes gaan richting duurzame energie.

De eerste stap is het isoleren van de gebouwen in de wijk, zodat ze klaar zijn om aan te sluiten op een nieuw energiesysteem als vervanging van aardgas. Dit noemen we het ‘aardgasvrij-ready’ maken van de wijk. De gemeente en Stichting Duurzaam Berkum hebben hiervoor een subsidie van 4 miljoen euro ontvangen van het Rijk.

Wat wil de wijk?

Maar wat vinden wijkbewoners hier nu eigenlijk van? Zitten woningeigenaren, huurders en verhuurders hier op te wachten? Met welke zorgen van inwoners moet rekening worden gehouden? Wat hebben ze nodig aan informatie van de gemeente of het Rijk? En zijn er enthousiaste wijkbewoners die mee willen helpen aan dit duurzame doel?

Allemaal vragen waar de Berkumers deze zomer rustig over na kunnen denken, want de inleverdatum is pas 8 september.

Monique Schuttenbeld (wethouder Energietransitie): “Ik nodig alle wijkbewoners van harte uit om deze enquête in te vullen. Het is ontzettend belangrijk dat wij als gemeente weten wat er leeft bij onze inwoners. Dan kunnen we rekening houden met de wensen van de wijk en weten we waar inwoners over willen meepraten.”

Ben Koopman (voorzitter Stichting Duurzaam Berkum): “Stichting Duurzaam Berkum is er voor alle inwoners. We vinden het belangrijk dat Berkumers laten weten hoe ze het spoor naar energieneutraal ervaren. We hebben al regelmatig wijkbijeenkomsten en webinars georganiseerd, maar hier komen natuurlijk niet alle wijkbewoners op af. Met deze enquête hopen we iedereen te bereiken. Ook de kritische geluiden willen we graag horen, want zo kunnen we onze rol als vertegenwoordiger van alle wijkbewoners nog beter invullen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button