Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Workshopavond Maatjes Zwolle

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid organiseert Plarform de Maatjes op dinsdagavond 30 september een workshopavond om kennis en inspiratie op te doen en elkaar te ontmoeten. Met veel betrokkenheid zet je je in voor je maatje of voor andere mensen die eenzaam zijn. Als Platform Maatjesinitiatieven Zwolle willen we jou als vrijwilliger graag daarbij ondersteunen.

Inhoud

Platform de Maatjes biedt een interactief programma met diverse workshops voor maatjes en andere vrijwilligers. Bij de opgave voor de avond kun je aangeven welke van de vier workshops jou aanspreekt en die je graag wilt volgen.
Er zijn twee rondes te volgen. Behalve de workshop ‘Eenzaamheid, nader beschouwd’, deze is avondvullend. Voor de workshops geldt een maximum aantal deelnemers. Meld je spoedig aan, want vol is vol. Vrijwillgers/maatjes van de bij Platform Maatjesinitiatieven Zwolle aangesloten organisaties hebben voorrang bij inschrijving.

Waar & wanneer

Locatie: Wijkcentrum Holtenbroek

Bachlaan 20 Zwolle

Datum: Dinsdagavond 30 september 2014

Programma:

19.00 uur Inloop
19.15 uur Welkom
19.30 – 20.30 uur Eerste ronde workshops
20.30 – 21.00 uur Pauze
21.00 – 22.00 uur Tweede ronde workshops
22.00 uur Einde avond

INHOUD WORKSHOPS

WORKSHOP 1 ‘EENZAAMHEID, NADER BESCHOUWD’

De workshop wordt aangeboden door Stichting Coalitie Erbij in het kader van de Week tegen Eenzaamheid.
Tijdens jouw werk als vrijwilliger kom je in aanraking met mensen waarvan je vermoedt dat zij eenzaam zijn. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk? Is eenzaamheid voor iedereen hetzelfde? Is eenzaamheid te signaleren? En hoe kunnen we eenzaamheid aanpakken?
Tijdens de informatiebijeenkomst Eenzaamheid, nader beschouwd kom je meer te weten over wat eenzaamheid is. Denk aan zaken als hoe vaak komt eenzaamheid voor, wat zijn de oorzaken en gevolgen, wie zijn de risicogroepen en hoe kan ik eenzaamheid signaleren en aanpakken. Naast een presentatie worden er filmpjes getoond en is er tijdens een brainstormsessie ruimte voor onderlinge uitwisseling. Het doel van deze bijeenkomst is om inzicht te krijgen in het thema eenzaamheid en van elkaar te leren hoe eenzaamheid gesignaleerd en aangepakt kan worden. Dus: kom erbij en leer en praat samen over eenzaamheid!
Duur: 2,5 uur, deze workshop duurt de hele avond.
 

WORKSHOP 2 ‘MAATJES VERSUS VRIENDSCHAP’

De workshop wordt verzorgd door Hans Zuidema, trainer bij Stichting Focus.
Je zet je in als maatje voor een deelnemer vaak zonder sociaal netwerk. Je bent geen hulpverlener maar ook geen vriend. Hoe verhoud je je tot jouw deelnemer? Houd je het contact zakelijk of mag het ook een vriendschap worden? Hoe betrokken wil je zijn? Hoe geef je jouw betrokkenheid aan? Wat kun je doen als jij andere ideeën hebt over jouw betrokkenheiddan jouw deelnemer?
Duur: 1 uur
 

WORKSHOP 3 ‘IN GESPREK MET…’

De workshop wordt verzorgd door Agnes Wille (Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!) en Helene de Nijs (Vrouwenplatform Carree).
Twee maatjeskoppels met hun begeleiders geven een inkijkje in hun maatjescontact en het belang van maatjeswerk voor de maatjesvrijwilligers en de hulpvragers. Vragen als “hoe wordt het maatjescontact succesvol”, “wat zijn tips en tops of do’s en dont’s” kunnen hier gesteld worden. De maatjeskoppels zijn verbonden aan de projecten ‘Vrouwen coachen Meiden’ en ‘Buddyzorg’.
Duur: 1 uur

WORKSHOP 4 ‘GRENZEN EN WEERSTAND’

De workshop wordt verzorgd door Adolfo Rigano (Stichting Focus) en Barbera Heringa (freelance coaching/training).
Als maatje kom je ongetwijfeld bij jouw deelnemer of bij jezelf weerstand en grenzen tegen. Soms wil het afspreken maar niet lukken of heb je het gevoel dat de deelnemer niet ‘meewerkt’ of maakt de deelnemer keuzes waar jij je twijfels bij hebt. Waardoor kan weerstand ontstaan? Hoe ga je om met jouw eigen grenzen en grenzen en weerstand bij jouw deelnemer. Op een interactieve manier ga je met de thema’s weerstand en grenzen aan de slag.
Duur: 1 uur

Gerelateerde artikelen

Back to top button