Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Worden dit de nieuwe Zero-emissie bussen die vanaf december 2020 in Zwolle rijden?

Zwolle- Het openbaar vervoer in de stad en provincie moet stiller en schoner. De belangrijke buslijnen van de stadsdiensten Zwolle moeten vanaf december 2020 volledig zero-emissie rijden. Dit blijkt uit de nieuwe aanbesteding voor het busvervoer voor de regio IJssel-Vecht. Of dat bussen op waterstof moeten zijn of op electrisch is nog niet bekend. Wel werden er donderdag twee elektrische bussen gespot die onder meer het busstation in Zwolle aandeden.

De gespotte bussen zijn van het Franse merk Heuliez, onderdeel van automerk Renault en vrachtwagenfabrikant Iveco. De Heliez 437 ELEC zijn electrische bussen met een lengte van 12 of 18 meter die 90 of 140 passagiers kunnen vervoeren. Ook hebben de bussen 2 plekken voor invaliden.

Bijzonder aan de elektrische bussen is de wijze van opladen. Dit kan ’s nachts op het depot maar ook overdag tussen de ritten door. De bussen zijn uitgerust met extra grote accu’s die met een stekker worden opgeladen of via 2 contactpunten op het dak. Dit doet denken aan een trolleybus systeem dat contact maakt met een bovenliggend oplaadstation. Alle varianten hebben snel laadbare accu’s.

Deze bussen rijden al in Parijs en in Trondheim in Noorwegen en sinds kort in Utrecht bij vervoerder QBuzz. Ook voor Groningen en Drenthe, heeft deze vervoerder bussen in bestelling.

Duurzaam openbaar vervoer

Het busvervoer in de regio IJsel-Vecht is onlangs opnieuw aanbesteed. Hierbij is speciale aandacht voor de verduurzaming van het busvervoer. Zo moeten de belangrijke buslijnen van de stadsdiensten Zwolle en Apeldoorn meteen vanaf december 2020 volledig zero-emissie rijden; voor Lelystad geldt dat vanaf de instroom in 2021. Vanaf 2025 geldt dat voor alle nieuw aangeschafte bussen in het gebied IJssel-Vecht.

Vervoerders hebben tot 5 juni de gelegenheid om een aanbod in te dienen. Rond begin september van dit jaar is bekend welke vervoerder het busvervoer mag gaan uitvoeren per december 2020, voor een periode van tien jaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button