Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Word waterbewust; Twitter mee met #zohoog!

Teken een blauwe krijtstreep op de muur tot waar het water bij een overstroming bij jou thuis of op het werk zal komen. Maak een selfie of laat de foto maken en verstuur die via Twitter onder vermelding van #zohoog. De online campagne van Rijkswaterstaat wil naar aanleiding van de wateroverlast uit 1995 Nederlanders bewust maken van de risico’s van hoogwater. Groot Salland doet uiteraard mee. Jij ook? Doe ook mee! Gebruik dan naast #zohoog ook @Grootsalland, dan zorgen wij voor retweets.

Waterschap Rivierenland nam het voortouw (in 1995 brak bij Ochten bijna de dijk door en moesten inwoners evacueren) en plaatste de eerste foto. Inmiddels staan er al vele tweets met foto op Twitter. Via de website www.onswater.nl kun je via je postcode achterhalen hoe hoog het water bij een overstroming bij jou kan komen. Nederlanders zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van een overstroming signaleerde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vorig jaar.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu startte afgelopen najaar in Overijssel de campagne ‘Ons Water’ om dat bewustzijn te vergroten. De herinnering van de wateroverlast in 1995 is een mooie aanleiding om de aandacht te vestigen op de waterrisico’s.

#Zohoog

#zohoog is een actie van een aantal Ons Water-partners waaronder waterschappen, Rijkswaterstaat en Ruimte voor de Rivier. Doel is aandacht vragen voor de risico’s van hoogwater en het stimuleren van waterbewustzijn. Om de #zohoog- campagne echt tot een succes te maken, kunnen we uw hulp goed gebruiken.

Het kost je slechts enkele minuten. Voer de postcode van je huis of werklocatie in op www.onswater.nl en bereken de waterhoogte in jouw buurt. Komt jij onder water te staan, kies voor optie A. Blijven jouw voeten droog, kies dan voor optie B.

Optie A

 • Kopieer deze tekst en vul je eigen locatie in (een eigen tekst mag natuurlijk ook): Als @ons_water stijgt, dan komt het in @GemeenteX/bedrijf #zohoog. En bij jou?
 • Zet een krijtstreep op je huis of (werk)gebouw, waarmee je laat zien tot hoe hoog het water bij jouw huis kan komen.
 • Maak een selfie of laat een foto van jezelf maken met de streep op je huis/gebouw.
 • Deel de tekst EN de foto op Twitter (Facebook en LinkedIn mag ook!)
 • Vraag anderen je omgeving/collega’s om hetzelfde te doen.

Optie B

 • Kopieer deze tekst en vul je eigen locatie in (een eigen tekst mag natuurlijk ook): Als @ons_water stijgt, blijf ik droog in @GemeenteX/bedrijf. Woon jij ook #zohoog? Kijk hier en deel je foto:
  Overstroom ik
 • Zet een kruis op de vloer van je huis/ terras/(werk)gebouw
 • Maak een selfie of laat een foto van jezelf maken op het kruis
 • Deel de tekst EN de foto op Twitter (Facebook en LinkedIn mag ook!)
 • Vraag anderen je omgeving/collega’s om hetzelfde te doen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button