AlgemeenKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wieleranalist Marijn de Vries wint de Vrouw in de Media Award 2023 Overijssel

Zwolle – Zwollenaar Marijn de Vries, wieleranalist, oud-profwielrenner en columnist, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2023 voor Overijssel. Met haar geruchtmakende column, waarin ze het wangedrag bij NOS Sport beschrijft, maakte ze in één klap duidelijk hoe alledaags seksisme eruit ziet. De media-impact was enorm.

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Expertdatabase Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Op voordracht van journalisten en publiek kiest een jury deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld zijn.

Over de winnaar

Marijn de Vries was een van de tien genomineerde vrouwelijke deskundigen namens Overijssel. Samen met Jolanda Doornbos, docent en ervaringsdeskundige als kind van ouders met een verstandelijke beperking, en Willeke Slingerland, lector weerbare democratie Hogeschool Saxion, kreeg ze de meeste stemmen. De jury koos unaniem voor De Vries vanwege haar lef en impact.

Dat grensoverschrijdend gedrag in 2023 het nieuws beheerste is volgens de jury in belangrijke mate te danken aan de openheid van De Vries. In haar NRC-column beschreef ze de sfeer bij NOS Sport: van smerige taal en uitlachen als je er wat van zegt, tot het gevoel geven dat je een zeikwijf bent.

De jury roemt haar lef en moed. Op Radio 1 vertelde ze: “Het was eng en vervelend om m’n kop boven het maaiveld uit te steken. Toch vond ik het belangrijk, omdat ik onderdeel wil zijn van de verandering.”

De vorige Vrouw in de Media Award Overijssel (2022) won reptielendeskundige-ecoloog Sterrin Smalbrugge.

Regionale winnaar Vrouw in de Media gaat door naar landelijk, stembus geopend

De regionale award is onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards voor deskundige vrouwen die regelmatig of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2023. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteert een jury eerst de genomineerden en maakt na een stemronde een keuze uit de top drie. De jury voor Overijssel bestaat uit voorzitter Harmke Oudenampsen, eigenaar mediabureau Zakelijk in Beeld, videotrainer en oud-NOS-journalist, Chantal Everaardt, camjo-verslaggever nieuws en tv-presentatrice RTV Oost, Mariëtte Cellarius, eindredacteur en verslaggever bij De Twentsche Courant Tubantia en Jet Mok, chef nieuws De Stentor.

Er kon tot en met woensdag 14 februari worden gestemd. In totaal brachten ruim 35.000 mensen op www.vrouwindemedia.nl hun stem uit. De provinciale winnaar dingt nu mee naar de landelijke Vrouw in de Media Award 2023. Tot en met 1 maart is de stembus hiervoor geopend. Op 8 maart wordt de winnaar samen met de Vrouw in de Media Oeuvre-Award bekend gemaakt tijdens een feestelijk event in Beeld en Geluid in Hilversum (16.00 uur).

Stemmen

Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media

De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor meer zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie, in kranten en in digitaal nieuws. Van alle experts die in nieuwsmedia aan het woord komen, is slechts één op de vijf vrouw (bron: Global Media Monitoring Project*). Het percentage bungelt al jaren tussen de 19 en 21 procent. Maar ongeacht hun rol, van alle personen die we zien, horen en lezen in de media is slechts één op de drie vrouw, blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media.

Op 1 maart 2024 komt het boek Vaker in de Media, Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld uit bij uitgeverij Van Duuren Management.

Gerelateerde artikelen

Back to top button