Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Beheerplan voor sleedoornpage werpt vruchten af: meeste eitjes in heel Nederland geteld in Zwolle

Gemeente Zwolle en ROVA delen soep uit aan vrijwilligers als dank voor monitoren populatie

Zwolle – Zaterdag 17 februari bedankten de gemeente Zwolle en ROVA de vrijwilligers van de Vlinderstichting en de Zwolse insecten- en vlinderwerkgroep van de KNNV voor hun geweldige inzet. Wethouder Arjan Spaans en Henk van Dijk, regiomanager beheer buitenruimte van ROVA, deelden soep uit aan de vrijwilligers die elk jaar weer de eitjes van de sleedoornpage tellen. Door ieder jaar op vaste plekken in de stad de eitjes van de vlinder te tellen wordt bijgehouden hoe het met de vlinder gaat. Wethouder Arjan Spaans: “We waarderen de inzet van vrijwilligers enorm. Zo houden we goed zicht op hoe het gaat met deze zeldzame vlinder. Gelukkig laat hij zich steeds vaker zien en dat draagt bij aan de biodiversiteit in Zwolle. Prachtig nieuws natuurlijk.”

Interview met Menno Venema van de Vlinderstichting

Menno Venema van de Vlinderstichting

Aanpassing beheer na tijdelijke dip

Een aantal jaar geleden ging het niet zo goed met de sleedoornpage. Zowel landelijk als in Zwolle daalde het aantal afgezette eitjes. Dat kwam voor een groot deel door de droge jaren van die tijd, maar ook door het beheer van de sleedoorn in de stad. Daarom hebben de gemeente Zwolle en ROVA sinds 2021 een speciaal beheerplan opgesteld, met als doel de sleedoornpage een zo goed mogelijke leefomgeving te bieden. “Ons streven was om de vlinder in een paar jaar tijd toe te laten nemen naar het niveau van 2014 en daarmee een van de belangrijkste vindplaatsen van Nederland te zijn. Dat niveau hebben we inmiddels behaald”, geeft Erik Bakker, adviseur Groen van de gemeente Zwolle, aan.

Zwolle telt landelijk meeste eitjes

Dat het beheerplan goed werkt is terug te zien aan de vele eitjes die sinds vorig jaar weer geteld worden. Het beheerplan werkt zelfs zo positief dat afgelopen jaar van heel Nederland in Zwolle de meeste eitjes zijn geteld. “Dat zet Zwolle mooi op de kaart. Dat er zoveel eitjes worden geteld, komt natuurlijk ook door de Zwolse insecten- en vlinderwerkgroep en de Vlinderstichting. Als er niet met zoveel enthousiasme wordt geteld, worden er vanzelf ook minder eitjes geregistreerd in de databank van de Vlinderstichting”, zegt Henk van Dijk van ROVA. Door samen op te trekken en aandacht te hebben voor het beheer gaat het weer heel goed met de vlinder.

Waardplant

De plant waar een vlinder zijn eitjes op afzet heet de waardplant. Voor de sleedoornpage is dat de sleedoorn. Deze struik heeft venijnige stekels maar de vlinder trekt zich daar weinig van aan. Sterker nog, hij zoekt de plant er juist op uit zodat de paar eitjes die de vlinder legt, goed veilig zijn voor dieren die de plant anders zouden opeten. Vandaar ook de naam, sleedoornpage. De sleedoorn is het meest aantrekkelijk als deze veel jong en frisse twijgen heeft. Daar zet de vlinder zijn eitjes het liefst op af. “Op plekken waar de sleedoorn eerder veel voorkwam verdween de plant door gebrek aan zonlicht of waren de struiken heel oud. Door aangepast beheer te voeren zijn er nu weer veel jonge frisse loten. Ook door het weertype van afgelopen 2 jaar zijn de omstandigheden gunstiger waardoor de vlinder meer mogelijkheden heeft haar eitjes af te zetten”, geeft Martin Wolters van de Insecten- en vlinderwerkgroep aan.

Tel-seizoen bijna voorbij

Ook dit jaar is er hard geteld. Vandaag telde wethouder Arjan Spaans mee met de vrijwilligers. Op een aantal plekken werden meer eitjes geteld dan vorig jaar, maar soms ook minder. Het wordt dus spannend of er dit jaar meer eitjes zijn dan vorig jaar. De uiteindelijke aantallen van de getelde eitjes komen op de website van de vlinderstichting te staan www.vlinderstichting.nl/sleedoornpages. Mochten inwoners na het lezen van dit bericht enthousiast worden en volgend jaar ook een keer mee willen tellen, of geïnteresseerd zijn in wat de insecten- en vlinderwerkgroep allemaal nog meer doet, stuur dan een mail aan insecten@ivnzwolle.nl of kijk op de facebookpagina van de werkgroep. Voor meer informatie over het beheerplan verwijzen we naar www.zwolle.nl/sleedoornpage

Gerelateerde artikelen

Back to top button