Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wieken van molen De Passiebloem in de vreugdestand

Passiebloem viert benoeming molenaarsambacht tot UNESCO-werelderfgoed

Zwolle – Oliemolen De Passiebloem staat op 8-12-217 met de wieken in de vreugdestand. De reden is dat het ambacht van molenaar is uitgeroepen tot UNESCO Immaterieel Erfgoed. De UNESCO-plaatsing draagt bij aan de aandacht voor het ambacht van de molenaar en het behoud ervan. De vrijwilligers van de Passiebloem zijn hier ontzettend blij mee.

Sinds de 19e eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen en dreigt het ambacht verloren te gaan. Momenteel zijn er ruim 2000 gediplomeerde molenaars. Waarvan er zo’n 10 bij de Passiebloem actief zijn. Oliemolen de Passiebloem is een van de opleidingsmolens waar theorielessen worden gegeven en molenaars in opleiding praktijkervaring kunnen opdoen en het ambacht van het olieslaan kunnen leren.

De Unesco-plaatsing is een belangrijke erkenning van de maatschappelijke, culturele en economische waarde van het molenaarsambacht. Het betekent dat de Nederlandse overheid zich samen met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders committeert aan het behoud ervan.

Voor alle molenaars en molenliefhebbers is het dus een bijzondere dag, die de vrijwilligers van De Passiebloem niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Daarom staan de wieken van Oliemolen de Passiebloem vanaf vrijdag tot zaterdag 16 december in de vreugdestand. Dat is een bijzondere stand van de wieken waarmee in het verleden vreugdevolle gebeurtenissen werden gecommuniceerd.

Wie nieuwsgierig is naar het UNESCO-Immaterieel Erfgoed van de molenaar en ermee wil kennismaken is welkom bij De Passiebloem. Oliemolen de Passiebloem staat aan de Vondelkade te Zwolle en is zaterdag 16 december van 10:00 tot 16:00 uur te bezoeken voor een gratis rondleiding. Of loop een andere keer binnen. Voor informatie over draaidagen en route zie http://molendepassiebloem.nl/.

Gerelateerde artikelen

Back to top button