Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Wie weet een nieuwe invulling voor de Statenzaal?

Toegankelijk voor breed publiek maar ook trouwlocatie

Zwolle – De Statenzaal in het centrum van Zwolle krijgt een nieuwe invulling. De gemeente Zwolle gaat op zoek naar een nieuwe bestemming voor het bijzondere pand. De monumentale status van het gebouw en de ligging midden in het winkelgebied bieden kansen voor de binnenstad. Belangrijk is dat het complex een impuls geeft aan de binnenstad en toegankelijk is voor een breed publiek. Geïnteresseerde partijen kunnen initiatieven aandragen voor de herbestemming. In oktober start een campagne om initiatieven te werven.

Statenzaal was ooit het Provinciehuis van de Provincie Overijssel

Rijksmonumentale Statenzaal: neogotische gebouw met plafondschilderingen, torentjes, rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.
Rijksmonumentale Statenzaal: neogotische gebouw met plafondschilderingen, torentjes, rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.

Rijksmonument met prachtig glas-in-lood

Het Statenzaalcomplex, dat grotendeels dateert uit 1898, was ooit het Provinciehuis van de provincie Overijssel.  Alle ruimten, behalve het depot, zijn Rijksmonumentaal.  De gemeente is eigenaar van het pand.

Trouwlocatie

Het pand heeft voor Zwollenaren een betekenis. De Statenzaal was namelijk eengewilde trouwlocatie. Met de herbestemming wil de gemeente het prachtige historisch erfgoed zichtbaar maken en een impuls geven aan het aantal bezoekers van de binnenstad.  Belangrijk doel van de herbestemming is dat het pand toegankelijk wordt voor een breed publiek en dat inwoners weer kunnen trouwen in de Statenzaal.

Foto: © Peter Denekamp

Wervingscampagne start in het najaar

Iedere geïnteresseerde partij mag initiatieven aandragen voor de herbestemming. In oktober wordt een campagne gestart om initiatieven te werven. Onderdeel van deze campagne is een Open Huis. Tijdens dit Open Huis zijn initiatiefnemers, maar ook omwonenden van harte welkom om het pand te bezichtigen. De gemeente streeft ernaar om begin 2019 een intentieovereenkomst te tekenen.

De Statenzaal bevindt zich in het neogotische gedeelte met de hal, de trappengalerij en de koffiekamer. De neogotische zaal is een ontwerp van architect en rijksbouwmeester J. van Lokhorst en werd gebouwd in de jaren 1897 en 1898. Tot 1971 gebruikten Provinciale Staten van Overijssel de zaal voor hun vergaderingen. Van 1975 tot 2017 zat een deel van de bibliotheek in het gebouw van de Statenzaal. De zaal zelf heeft een prachtige neogotische ornamentiek, gestoelte voor de Statenleden, de zetel van de gouverneur. De prachtige glas-in-loodvensters zijn van Joep Nicolas (1899) met de wapens van de gemeenten in de provincie verdeeld over de 3 kwartieren van Overijssel. De prachtige historische wandschilderingen naar ontwerp van de Weense architect George Sturm zijn uitgevoerd door Van der Laars. Zij stellen belangrijke momenten voor uit de Overijsselse geschiedenis. Bron: HCO

 

;

Gerelateerde artikelen

Back to top button