Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle is pilot gemeente voor Virtuele Tour historische interieurs

Zwolle – Vanuit je luie stoel rondzweven tussen de gewelven van het Dominicanenklooster. Of virtueel aanschuiven aan de tafel waar de burgemeester en wethouders altijd vergaderen? Dat kan vanaf nu.

Video verslaggever: Martin van der Hooft, Camera/Editing: Milan Sikkema

Donderdagmiddag werd, bij Oliemolen de Passiebloem in Zwolle,  een virtuele tour gelanceerd waarbij binnen gekeken kan worden bij bijzondere historische locaties in de stad.  Een gezamenlijk project van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Zwolle. Het doel is om historische interieurs beter tentoon te stellen aan de mensen.

Bijzondere interieurs

Monumentale gebouwen zijn in Nederland natuurlijk uitgebreid vastgelegd. Voor interieurs geldt dit veel minder.  Zwolle is, als pilot stad, uitgekozen door het Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om de eerste monumentaal historische interieurs vast te leggen via 360 graden foto en video.  Het Dominicanenklooster, het Raadhuis, het Meentehuis, het Mosterthuis, het Hof van Ittersum,  de Synagoge, de Marnixschool en Oliemolen de Passiebloem staan sinds vandaag in de Virtuele Tour.  In de toekomst wordt dit uitgebreid met nieuwe locaties.

Hoe leefden, hoe dachten mensen, waar hielden ze van?Susan Lammers, Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed

Foto: © Peter Denekamp

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, spreekt van een landelijk uit te rollen project:  “Je wil heel graag dat er voorbeelden blijven van interieurs uit het verleden omdat het zo mooi laat zien hoe mensen leefden, hoe mensen dachten, waar ze van hielden. Het gaat niet alleen om het gebouw maar ook om de spullen die ze er in verzamelden, om de manier waarop ze het huis gebruikten,  woonden, werkten. En dat kun je heel goed ervaren aan de hand van zo’n interieur. ”

360 graden foto’s en video

Fotograaf Wouter Borre maakte op verschillende Zwolse erfgoedlocaties digitale 360 graden foto’s en bij de Passiebloem  een 360 graden video. Het bijzondere aan de virtuele tour is dat er in elk pand veel informatie is te zien over de interieurs.

De Virtuele Tour is het beste te bekijken op de website OnZichtbaar Zwolle via de button 360 graden. Downloaden van de app Onzichtbaar Zwolle hoort ook tot de mogelijkheden.  In deze app is ook gelijk een wandelroute opgenomen.

Foto: © Peter Denekamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button