EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Wervingsproblemen voor werkgevers in Overijssel en Gelderland Noord nemen toe

Voor werkgevers in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord wordt het werven en behouden van personeel lastiger. Dit blijkt uit de toenemende krapte. Bovendien verwachten zes op de tien werkgevers komend jaar nog meer problemen om hun vacatures te vervullen. UWV en partners helpen werkgevers bij het toepassen van andere oplossingen om aan personeel te komen of het werk anders in te delen.

In januari steeg het aantal WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe

Eind januari 2022 verstrekte UWV 5.793 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 1,7% (+99 uitkeringen). Landelijk was er ook sprake van een toename maar dan van 0,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 32,7%, oftewel 2.814 uitkeringen. Deze afname is vrijwel gelijk aan de landelijke daling het afgelopen jaar (-33,1%).

WW-uitkeringen in Twente stijgen in januari

Eind januari 2022 verstrekte UWV 6.535 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 1,6% (+104 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke toename van 0,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 30,9%, oftewel 2.920 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-33,1%).

In Regio Zwolle nemen WW-uitkeringen in januari toe

Eind januari 2022 verstrekte UWV 5.339 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 3,1% (+160 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke toename van 0,6%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 29,9%, oftewel 2.276 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-33,1%).

Toenemende zorgen over het werven van personeel bij werkgevers

Het werven en behouden van personeel wordt lastiger. Dit blijkt ook uit onderzoek van UWV onder ruim 3 duizend werkgevers. Zij geven aan dat maar liefst 55% van hun vacatures moeilijk vervulbaar is. Dit aandeel is in de bouw, industrie en ICT nog groter. Er is vooral veel vraag naar technisch personeel, zoals loodgieters, elektriciens, monteurs en operators. Volgens werkgevers is het dieptepunt nog niet bereikt, zes op de tien werkgevers verwachten dit jaar nog meer wervingsproblemen. Regionaal spelen deze problemen ook. Op dit moment is de arbeidsmarkt in Twente al krap, en in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en in Regio Zwolle zelfs zeer krap.

Door de krapte voelen werkgevers de urgentie hun wervingsmethoden aan te passen. Zij laten vooral moeilijk vervulbare vacatures langer openstaan, gaan actiever werven of schakelen een uitzend- of wervingsbureau in.
Het kan helpen als werkgevers daarnaast ook naar andere oplossingen kijken, zoals het zelf opleiden van zittend personeel en nieuwe werknemers, het anders indelen van werk of het aanpassen van de functie-eisen. Het onderzoek laat zien dat werkgevers dit nog niet in grote getalen doen.

UWV geeft werkgevers tips om vacatures op andere manieren te vervullen. Ook de regionale WerkgeversServicepunten geven informatie en advies, en ondersteunen bij de werving en selectie van personeel.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op de site.

Gerelateerde artikelen

Back to top button