Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Week van de Toegankelijkheid: ‘Lunchen in een café is niet voor iedereen vanzelfsprekend’

Zwolle – Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat ze kunnen gaan en staan waar ze willen: even een dagje naar het museum, gezellig lunchen in de stad of een middagje winkelen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Voor 20 procent van de Nederlandse bevolking is dit zelfs onmogelijk. Om hier bij stil te staan is het deze week de Week van de Toegankelijkheid. In de Hofvlietvilla in Zwolle konden mensen deelnemen aan een blinden- en slechtziendenlunch, georganiseerd door de stichting Visio/Bartimeus en Toegankelijk Zwolle.

Een groep van 10 mensen was vrijdagmiddag aangeschoven aan de lunchtafel. Geblinddoekt wel te verstaan, want het was de bedoeling om te ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. De tafelgasten werden bijgestaan door ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Zwolle.

Dat het niet makkelijk was ervaarde ook Wilma Helmes:’Het was een geweldige ervaring om hier aan deel te nemen. Ik hoefde ook geen moment na te denken of ik het wel of niet deed. Het was voor mij ook een uitdaging om meer rekening te kunnen houden met de mensen die slechtziend zijn.’

In de Week van de Toegankelijkheid wordt aandacht besteed aan het zo toegankelijk mogelijk maken van een stad, voor mensen met een fysieke, auditieve, visuele en psychische beperking. In heel Nederland vinden er zo’n 200 activiteiten plaats. Naast de lunch bij de Hofvlietvilla is er op dinsdag 22 oktober in samenwerking met BeQuick ’28 een rolstoelbasketbaltoernooi georganiseerd, voor iedereen die wil weten hoe het is om in een rolstoel te basketballen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button