Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Wachtlijsten thuiszorg moeilijk weg te krijgen

Zwolle – Samen met de aanbieders van thuiszorg en de Sociaal Wijkteams (SWT) zijn acties in gang gezet om de wachtlijst voor thuiszorg te verkleinen. Deze acties zijn niet voldoende om de wachtlijst op korte termijn op te lossen. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Naast wachtlijstzorg is er een plan van aanpak opgesteld dat zich richt op het vergroten van de zelfredzaamheid van ouderen en op het vergroten van de beschikbaarheid van hulpen. Vanwege de falende oplossingen is er bestuurlijk overleg nodig. In de afgelopen periode is dat intensief overleg er geweest tussen aanbieders, SWT en gemeente over de wachtlijst voor huishoudelijke ondersteuning. Daarbij is de verbinding gezocht met UWV en
Tiem binnen de Human Capital Agenda (HCA), de sectortafel zorg & welzijn en staat het onderwerp op de agenda van de regionale Zorgalliantie (RZA). Ook heeft het college contact met verschillende gemeenten die met een vergelijkbare situatie te maken hebben.

Gewenste acties

Het college wil nu vervolgens met alle betrokken organisaties inzetten op intensief en met creatieve campagnes werven van huishoudelijke hulpen; werken met centraal wachtlijstbeheer om zo meer inzicht te krijgen; overbruggingszorg inzetten (ondersteuning één keer per twee weken; afstemming met cliënten voor de zomervakantie; en een plan van aanpak realiseren dat verder gaat dan het wachtlijstprobleem (gezond ouder worden, prettig blijven werken).

De twee actielijnen zullen in de toekomst minder vraag naar hulp bij het huishouden moeten genereren (actielijn 1) en er voor zorgen dat er in Zwolle meer hulpen beschikbaar zijn (actielijn 2).

Gerelateerde artikelen

Back to top button