KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Vraag naar wespenbestrijding grootst in Overijssel

Zwolle – De vraag naar wespenbestrijders was de afgelopen drie maanden liefst drie keer groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat concludeert matchingsplatform Slimster.nl na een analyse van de online zoekinteresse. Vooral in de provincie Overijssel wordt bovengemiddeld veel gezocht op termen als ‘wespenbestrijding’ en ‘wespennest verwijderen’. Navraag bij aangesloten ongediertebestrijders bevestigt het beeld dat we momenteel met een serieuze wespenplaag te maken hebben.

Denekamp, Steenwijk en Dalfsen en Rheerzerveen

Kijkend naar de meer generieke zoekterm ‘wespen’, dan springen vier plaatsen in Overijssel eruit. Afgezet tegen het totaal aantal zoekopdrachten binnen een woonplaats wordt er in Denekamp, Steenwijk en Dalfsen enorm veel gezocht op ‘wespen’. Het kleine buurtschap Rheezerveen, tussen Dedemsvaart en Hardenberg, spant echter de kroon. Dat kan te maken hebben met de aanwezigheid van het grote vakantiepark Het Stoetenslagh, dat plaats biedt aan liefst 550 kamperende gezinnen die hun vakantie niet willen laten verpesten door wespen.

Sterke stijging vanaf juni

Hoewel de eerste wespen doorgaans al in maart te zien zijn, hebben ongediertebestrijders er op dat moment nog nauwelijks werk aan. Het zijn dan enkel de koninginnen die beginnen een nest te bouwen, zonder voor overlast te zorgen. Dat begint vaak pas vanaf juni, wanneer de zogeheten werksters uit hun eitjes komen. Dat is met name dit jaar goed terug te zien in de cijfers. In de week van 12 juni nam het aantal zoekopdrachten voor zowel ‘wespenbestrijding’ als ‘wespennest verwijderen’ plotseling een grote vlucht. De voorlopige piek viel te noteren in de derde week van juli.

Warm voorjaar lokt wespen landinwaarts

Opmerkelijk is volgens Slimster dat met name in de noordoostelijke provincies de vraag naar wespenbestrijders groot is. Een mogelijke verklaring daarvoor is het warme en relatief droge voorjaar. Normaliter regent het in het voorjaar landinwaarts meer dan in de kustprovincies. Die regen zorgt ervoor dat wespen niet terugkeren naar hun nest, met het sterven van de larven als gevolg. Maar doordat het afgelopen voorjaar ook in provincies als Groningen en Overijssel goed toeven was voor wespen, lijkt de vraag naar wespenbestrijders hier momenteel het sterkst te zijn toegenomen.

Kosten wespenbestrijding

Vanwege het risico op uitvliegende wespen is het niet aan te raden een wespennest zelf kapot te maken of te verwijderen. Een nest dat in de openbare ruimte voor overlast of gevaar zorgt wordt doorgaans door de gemeente verwijderd. Wie thuis een nest wil laten verwijderen draait daarbij zelf op voor de kosten. Uit alle offerte-aanvragen voor ongediertebestrijders die Slimster vergeleek, blijkt dat een wespennest verwijderen gemiddeld 60 tot 80 euro per nest kost. Is er sprake van een nest op een moeilijk bereikbare plek of gaat het om meerdere nesten? Dan lopen de kosten voor wespenbestrijding vaak op tot rond de 150 euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button