BouwEconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Voormalig Frosty Food gebouw wordt circulair gesloopt

Zwolle – Woensdag is de sloop gestart van het voormalig Frosty Food pand aan de Russenweg op de Voorsterpoort. Het pand wordt circulair gesloopt. Dit betekent dat materialen van en uit het pand hoogwaardig worden hergebruikt.

De sloop is tevens de start van de herontwikkeling van het hele gebied. Voorsterpoort verandert de komende jaren. “We hebben de ambitie dat dit gebied zich ontwikkelt tot een toekomstbestendige en klimaatbestendige locatie in de stad,” aldus wethouder René de Heer. “Voorsterpoort is qua ligging aan de snelweg en vlak bij het centrum van Zwolle een unieke locatie. Inmiddels hebben delen van dit gebied een verouderde uitstraling. Voorsterpoort verdient een facelift, een herontwikkeling tot een aantrekkelijk plek waar je wilt komen om te werken, winkelen, leren of ontspannen. Wat ons betreft krijgt Voorsterpoort een gevarieerd aanbod op het gebied van sport, onderwijs, winkels en bedrijvigheid.”

tekst gaat verder onder de foto

De hallen van het pand gaan in zijn geheel naar nieuwe gebruikers. Hout uit het pand gaat onder meer naar Binthout. Het beton van Frosty Food wordt hergebruikt voor de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de WRZV-hallen.

 

Foto’s © RTV Focus Zwolle

Hergebruik

In de loop van dit jaar start op Voorsterpoort de bouw van de nieuwe WRZV-hallen. Ook komt er een nieuwe toegangsweg. Hiervoor moet eerst het pand van voormalig Frosty Food worden gesloopt. Het gebouw wordt gesloopt door Lagemaat uit Heerde. Dit bedrijf heeft ervaring met circulair slopen. Zo gaan de hallen van het pand in zijn geheel naar nieuwe gebruikers. Hout uit het pand gaat onder meer naar Binthout. Het beton van Frosty Food wordt hergebruikt voor de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de WRZV-hallen.

Circulaire economie

De gemeente Zwolle wilde met de aanbesteding voor deze sloop de bouwsector uitdagen om een bijdrage te leveren aan een circulaire economie. René de Heer: “Het is mooi te zien dat de bouwsector deze handschoen actief oppakt. In een circulaire economie praten we steeds minder over afval, maar meer over grondstoffen. Dat komt hier heel goed tot uitdrukking, veel grondstoffen gaan hergebruikt worden. Circulair ondernemen moet je vooral doen, leren van de ervaringen en blijven verbeteren. Wat mij betreft is deze sloop een voorbeeld voor toekomstige projecten en blijven we onszelf en de markt uitdagen op dit onderwerp.”

De sloop van Frosty Food duurt tot half oktober. Daarna start de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de te bouwen WRZV-hallen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button