Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Oss

Woensdagavond is eerstedivisionist FC Oss de opponent in de tweede ronde van de KNVB Beker. Voor de Zwollenaren is dit een uniek duel. Het is immers de eerste keer in de geschiedenis van de club dat de Blauwvingers als titelverdediger aan een bekerwedstrijd beginnen. 

Vorig seizoen wonnen de Blauwvingers voor het eerst in de 104 jarige clubhistorie de nationale beker. De route naar de denderende finale in De Kuip verliep via wedstrijden tegen Fortuna Sittard (2-0), Wilhelmina’08 (4-0), Excelsior (4-1), JVC Cuijk (5-1) en N.E.C. (2-1). Wat er vervolgens in de eindstrijd tegen landskampioen Ajax gebeurde, valt eigenlijk nog steeds met geen pen te beschrijven. Ondanks een vroege achterstand door een pracht doelpunt van Ricardo van Rhijn herpakten de Zwollenaren zich op grootse wijze. Door twee treffers van Ryan Thomas en Guyon Fernandez stond er bij de rust al een 4-1 voorsprong op het scorebord. In het tweede bedrijf knalde Bram van Polen het laatste sprankje Amsterdamse hoop al snel kapot. De aanvoerder kegelde hard en vol overtuiging de vijfde Zwolse treffer tegen de touwen. Het feest dat volgde was weergaloos. Zowel in de Rotterdamse Kuip als later in het IJsseldelta stadion ging het dak eraf. Om nog maar te zwijgen over de spectaculaire huldiging een dag later. Heel Zwolle en omgeving was uitgelopen om de bekerwinnaar toe te juichen tijdens een boottocht door de gracht en een podiumoptreden in het Wezenlandenpark. De belevenissen van vorig seizoen, tonen eens te meer het belang van de wedstrijd vanavond aan. Om een historische happening van een finale mee te maken, dien je vijf wedstrijden te winnen. Hoe je dat doet en wie de tegenstanders zijn maakt niet uit. Het gaat om het resultaat. Doorgaan. Op donderdagavond tijdens de loting in één van de balletjes zitten bij de loting. Dat is de charme van bekervoetbal.   

Met FC Oss treft PEC Zwolle vanavond een geduchte tegenstander. De Brabanders staan weliswaar niet hoog geklasseerd in de Jupiler League, het team van trainer Wil Boessen speelt bij vlagen goed voetbal. De selectie bezit met Kevin van Veen een oude bekende. Deze aanvaller wist vorig seizoen namens JVC Cuijk te scoren in het IJsseldelta stadion. Middels een prachtige vrije trap schoot hij de eretreffer in de winkelhaak. In de selectie van PEC Zwolle zit één speler met een verleden in Oss. Bart van Hintum maakte er zijn debuut in het betaalde voetbal in het seizoen 2007/2008 en kwam tot een totaal van 97 wedstrijden voor de Ossenaren. De winnaar van het duel bekert door naar de derde ronde. Deze wedstrijden worden in de laatste week van oktober gespeeld. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button