KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Voorbereiding voor invoering Omgevingswet in volle gang

Zwolle – In januari 2023 moet de nieuwe Omgevingswet in werking treden. De Omgevingswet is een aangenomen maar nog niet in werking getreden Nederlandse wet die streeft naar een verregaande vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving, door tientallen wetten en honderden regels te bundelen in één nieuwe wet.

De gemeente Zwolle werkt eraan om de nodige aanpassingen voor die tijd te hebben afgehandeld. Dat blijkt uit een informatienota die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Vastleggen

Beleid dat moet worden vastgelegd gaat over de hemelwaterverordening, de erfgoedverordening, het welstandstoezicht, de planschadeverordening, het participatiebesluit, het publiekrechtelijk kostenverhaal, raadsbesluiten over scenario’s, en de procedure rond het omgevingsplan. Omdat het nog niet zeker is wanneer de Omgevingswet ingevoerd wordt, verandert ook steeds het tijdspad van de gemeente. Toch probeert zij de nodige aanpassingen dit najaar uit te voeren.

Als de Omgevingswet in werking treedt, mogen bepaalde verordeningen niet langer worden vastgesteld door de gemeenteraad, omdat de inhoud van die verordeningen zodanig samenhangt met de fysieke leefomgeving dat zij in het omgevingsplan terecht komt. De gemeente is dan niet langer bevoegd om te werken met een losse
verordening. Is de verordening tijdig vastgesteld, dan geldt het overgangsrecht en heeft een gemeente
de tijd tot het einde van de overgangsrechtelijke periode de tijd om de regels in het omgevingsplan te
verwerken

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button