CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vlaggen half stok: stilstaan bij de enorme impact die corona heeft door overlijden, eenzaamheid, zorgen, verlies ..

Zwolle – Dinsdag werd er in heel Nederland en Zwolle stil gestaan bij de gevolgen van de coronacrisis tijdens de ‘Nationale Bezinningsdag rond Corona’. Het was tevens de aftrap van de periode waarin de overheid oproept om meer aandacht voor elkaar.

In Zwolle werd dat gedaan met een gedicht van stadsdichter Jeroen Kraakman. Ook hing  de Zwolse vlag half stok  als symbool van collectieve rouw. Dat kon niet vanaf de Peperbus in verband met schilderwerkzaamheden. Reden waarom de provincie Overijssel en Isala benaderd en graag bereid waren de Zwolse vlag halfstok te hangen. Bij het hoofdgebouw van Isala hing ook de Isalavlag halfstok.

© RTV Focus Zwolle – Justin Scherptong

Premier Mark Rutte kondigde in juli de ‘Nationale Bezinningsdag rond Corona’ aan tijdens een persconferentie: “Het is een dag waarbij we met elkaar stil staan bij de enorme impact die corona heeft gehad. En dat is natuurlijk in de eerste plaats de vele overledenen die te betreuren zijn. De officiële statistieken ruim 6.000, maar we weten: het zijn er veel meer. Maar ook de enorme impact die het heeft gehad op zoveel andere manieren: ouderen die in het verpleeghuis hun kleinkinderen, kinderen niet konden ontvangen, eenzaamheid, mensen die te maken hebben gehad met het verlies van baan, grote zorgen hebben over hun bedrijf. Dit heeft enorme impact.

En kijk eens naar de taferelen in de ziekenhuizen wat daar gebeurd is op de intensive careafdelingen en hoe daar dag en nacht is gewerkt om de zaak in goede banen te leiden. En wat voor impact dat weer heeft gehad op mensen in de zorg die nauwelijks thuis konden zijn omdat ze meerdere ploegen moesten draaien of vele overuren moesten werken. Al die zaken, daar met elkaar bij stil staan, even de pauzeknop indrukken, dat met elkaar realiseren, dat is wat we willen bereiken met zo’n dag.

Meer informatie over het project ‘Aandacht voor elkaar’ is te vinden via www.aandachtvoorelkaar.nl

© RTV Focus Zwolle – Justin Scherptong
© RTV Focus Zwolle – Justin Scherptong

Gerelateerde artikelen

Back to top button